Επεισόδια χθες στα κατεχόμενα – Γενική απεργία σήμερα


Διαβάστε επίσης, “Παρολίγο τραγωδία με τουρκικό αεροσκάφος” και “Αυτοκτόνησε θύμα βιασμού – Την πίεζαν να αποσύρει μήνυση”.


Αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις που έγιναν χθες κατά τις διαδηλώσεις των διαμαρτυρομένων.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, η απεργία θα διαρκέσει μέχρι τις 15.30 και αφορά όλους τους τομείς στα κατεχόμενα. Η συντεχνία των εργαζομένων στην «αρχή τηλεπικοινωνιών» Tel-Sen στηρίζει επίσης την εκδήλωση υπέρ των «δημοτικών υπαλλήλων» της Λευκωσίας. Ολοι οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί μπροστά στο «δημαρχείο».

Στο μεταξύ, οδηγήθηκαν το πρωί στο «δικαστήριο» οι συλληφθέντες κατά τα χθεσινά επεισόδια. Στον τ/κ Τύπο αναφέρεται πως πρόκειται για συνδικαλιστές που συνελλήφθησαν όταν η «αστυνομία» έκανε έφοδο στα γραφεία της BES ενώ συνεδρίαζε. Ο Τύπος γράφει για 23 συλληφθέντες, η ιστοσελίδα Κίπρις Ποστασί γράφει ότι 21 άτομα προσήχθησαν το πρωί στο «δικαστήριο» ενώ η «αστυνομία» έβγαλε ανακοίνωση μόνο για 10 συλλήψεις που έγιναν με το αιτιολογικό ότι τα άτομα αυτά επιχείρησαν χθες  να εισέλθουν στην «βουλή».

Σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί, το «υπουργικό συμβούλιο» απαγόρευσε με απόφασή του που δημοσιοποιήθηκε στις 11.30 χθες το βράδυ, την συμμετοχή των «ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας» σε οποιαδήποτε απεργία για 60 ημέρες. Η εφημερίδα γράφει ότι η κατεχόμενη Λευκωσία μετατράπηκε χθες σε πολεμική αρένα. Όλες οι εφημερίδες σημειώνουν πάντως ότι οι εργαζόμενοι στον «δήμο» Λευκωσίας εδώ και μήνες είναι απλήρωτοι και χθες ο θυμός τους για τη μη εξεύρεση λύσης έφθασε στο απροχώρητο. Μετά τη συνεδρία του «υπουργικού», ο «πρωθυπουργός», Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε πως σε περίπτωση που επιστρέψουν στα καθήκοντά τους οι εργαζόμενοι του «δήμου», την Δευτέρα θα τους δοθεί ο 13ος μισθός και για 15 ημέρες πριν από την απεργία, λαμβάνοντας συνολικά 1,5 μισθό.

Η Χαλκίν Σεσί γράφει ότι στα κεντρικά γραφεία του ΚΕΕ οι διαμαρτυρόμενοι κατέβασαν την ταμπέλα του κόμματος και οι εργαζόμενοι στο ΚΕΕ φώναξαν την «άμεση δράση» με αποτέλεσμα να υπάρξουν καβγάδες με μπουνιές και ξύλο μεταξύ των εργαζομένων και των «αστυνομικών» όταν έφθασαν εκεί. Από εκεί οι εργαζόμενοι ρίχνοντας σκουπίδια στο δρόμο περπάτησαν μέχρι την «βουλή», όπου και πάλι η «αστυνομία» είχε πάρει αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Κάποιοι συνελλήφθησαν εκεί και κάποιοι άλλοι συνδικαλιστές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της BES, Σαβάς Μποζάτ, συνελήφθησαν στα κεντρικά γραφεία της συντεχνίας όπου έκαναν έφοδο οι «αστυνομικοί».

Οι διαμαρτυρόμενοι είχαν προηγουμένως μπει στα επαρχιακά γραφεία του ΚΕΕ που βρίσκονται στην πλατεία Σεραγιού, απέναντι από το «επαρχιακό δικαστήριο» Λευκωσίας όπου βρισκόταν ο Ιρσέν Κιουτσιούκ για την δίκη της αγωγής Κασίφ. Σε κάποιες περιπτώσεις, αναφέρεται, η «αστυνομία» χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία, κυρίως στα κεντρικά γραφεία του ΚΕΕ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί και συνδικαλιστές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Η εκδήλωση των διαμαρτυρομένων είχε ξεκινήσει χθες το πρωί από το «πρωθυπουργικό γραφείο» όπου έκαψαν ξύλα και λάστιχα στο δρόμο.

Πηγή ΚΥΠΕ