Επίθεση Λιλλήκα κατά Μαλά, Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Επίσης, χαρακτήρισε “πρόκληση” την εμπλοκή της Χρυσής Αυγής στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου.

Αναλυτικά

Για τη στήριξη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: “Όλοι βιώνουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, της κοινωνικής  αλλά και ανθρώπινης, εξαθλίωσης. Όλοι βιώνουμε τις εικόνες  των χιλιάδων ανέργων μας, των χιλιάδων οικογενειών μας, οι οποίες στερούνται βασικών ειδών διατροφής, όλοι βιώνουμε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι με τις αποκοπές των επιδομάτων τους, αλλά και οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.

 

Γνωρίζουμε ότι φιλανθρωπικά ιδρύματα, φιλανθρωπικές οργανώσεις, ιδρύματα που προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας λόγω της αποκοπής της κρατικής χορηγίας. Θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η διάθεση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για πολιτική διαφήμιση αποτελεί πρόκληση προς την κοινωνία, πρόκληση προς τους Κύπριους πολίτες.

Καλώ τους ανθυποψηφίους μου, το ποσό που θα διαθέταμε για πολιτική διαφήμιση και προβολή των θέσεων και απόψεων μας να το διαθέσουμε για αυτά τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις, αλλά και για τις άπορες οικογένειες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σήμερα τα προβλήματα της ζωής.

Στη Δημοκρατία οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι. Η καλή και πλήρης ενημέρωση αποτελεί βασικό κριτήριο για να μπορούν οι πολίτες να ασκήσουν ελεύθερα, αλλά και αποτελεσματικά, τις δημοκρατικές τους ελευθερίες και δικαιώματα. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας προσφέρουν αρκετό χρόνο για να προβάλλουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας. Καλώ τους ανθυποψηφίους μου, αντί να ξοδέψουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολιτική διαφήμιση, να μας δώσουν περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες για διάλογο, για συζητήσεις ανά δύο, για συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων για όλα τα θέματα και προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Έτσι μπορούμε να ενημερώσουμε ολοκληρωμένα τους Κύπριους πολίτες για τις απόψεις και τις προτάσεις μας, αφήνοντας τους Κύπριους πολίτες ελεύθερα να κάνουν την επιλογή τους.

Είναι ευκαιρία να δώσουμε εμείς το καλό παράδειγμα στην κυπριακή κοινωνία. Οι πολίτες δεν χρειάζονται πλύση εγκεφάλου μέσα από διαφημιστικά σποτάκια. Εκείνο που χρειάζονται είναι λύση στα προβλήματα τους. Εκείνο που χρειάζονται οι άπορες οικογένειες είναι στήριξη και είναι ευκαιρία να δώσουμε το καλό παράδειγμα.

• Ερωτηθείς τι θα πράξει ο ίδιος αν οι ανθυποψήφιοι του δεν ανταποκριθούν στην έκκληση του ο κύριος Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να προκαταβάλλει την αντίδραση των ανθυποψηφίων του, αναφέροντας ότι μόλις τοποθετηθούν οι ανθυποψήφιοι του θα ανακοινώσει την πρόθεση του. Ο κύριος Λιλλήκας  τόνισε ότι έχει την πεποίθηση ότι όλοι οι υποψήφιοι συναισθάνονται τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ότι θα υπάρξει ανταπόκριση.

Πρόσθεσε ότι αν  όλοι διαθέσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που  προβλέπεται να δαπανηθούν για την πολιτική διαφήμιση στις οικογένειες που έχουν σοβαρή ανάγκη αλλά και στα φιλανθρωπικά ιδρύματα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, τότε θα προσφέρουμε, είπε, ελπίδα και ευτυχία σε πολλούς συνανθρώπους μας”.

Για τις τοποθετήσεις Μαλά και Αναστασιάδη σχετικά με το Κυπριακό: “Καλώ τον κ. Μαλά, όπως και το Επιτελείο του, να επιδείξουν σεβασμό στη μνήμη και στην ιστορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Να πάψουν να παραποιούν την αλήθεια, να πάψουν να κρύβονται πίσω από το Μακάριο. Ουδέποτε ο Μακάριος αποδέχθηκε τη διζωνική. Στη συνέντευξη του στον Μιχάλη Κακογιάννη, ο Μακάριος αναφέρει ρητά ότι: «Θα ήτο κάπως ανεκτόν αν τουλάχιστον ήταν μια πολυπεριφερειακή  ομοσπονδία και όχι μια ομοσπονδία επί δύο ζωνών διότι όπως αντιλαμβάνομαι τότε η Τουρκία θα επιδιώξει όχι». Και συνεχίζει «αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο για εμάς». Αυτή ήταν η στάση και η θέση του Μακαρίου (σ.σ.: επισυνάπτεται το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα της συνέντευξης του Μακαρίου).

Ο κ. Μαλάς θα πρέπει να έχει το πολιτικό θάρρος να υπερασπιστεί τη διζωνική και να την πιστωθεί, αφού πιστεύει ότι είναι μια καλή και δίκαιη λύση -και όχι να κρύβεται πίσω από το Μακάριο.

Μου προκαλεί εντύπωση που ο κ. Μαλάς στη  χθεσινή του ανακοίνωση, αποφεύγει να χρησιμοποιήσει την ορολογία του Κοινού Ανακοινωθέντος της 23ης Μαϊου2008 που συμφώνησε ο κ. Χριστόφιας με τον κ. Ταλάτ. Αποφεύγει να αναφερθεί στο «συνεταιρισμό δύο συνιστώντων κρατών» και μιλά για ομόσπονδες μονάδες. Να υπονοήσουμε ότι ο κ. Μαλάς διαφωνεί με το Κοινό Ανακοινωθέν της 23ης Μαίου; Να θεωρήσουμε ότι ο κ. Μαλάς διαφωνεί με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ή να θεωρήσουμε ότι για ακόμα μια φορά προσπαθεί να αποκρύψει τις πραγματικότητες από τους Κύπριους πολίτες;

Ο κ. Μαλάς ισχυρίζεται στην ανακοίνωση του ότι όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας σε όλη την Κύπρο. Διερωτόμαστε, αν οι Κύπριοι πολίτες θα έχουν όντως στη διζωνική αυτά τα δικαιώματα, προς τι τότε η συζήτηση για το περιουσιακό; Το περιουσιακό θα πρέπει να θεωρείται λυμένο, αν όλοι οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα στην ιδιοκτησία σε όλη την Κύπρο. Προς τι οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που πρότεινε για ρύθμιση του ζητήματος των περιουσιών; Αν οι πρόσφυγες μας θα δικαιούται να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους, τότε σε τι εξυπηρετούν οι προτάσεις που κατέθεσε η δική μας πλευρά στις συνομιλίες, όπου γίνονται και αναφορές ακόμα και για ανταλλαγή περιουσιών.

Σε αντίθεση με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος αποφεύγει να κάμει αναφορές στη διζωνική, αποκρύβοντας τις πολιτικές του θέσεις και απόψεις, ο κ. Μαλάς, ίσως και λόγω απειρίας, πανηγυρίζει για πρόνοιες της διζωνικής που υπήρχαν μόνο στο σύστημα του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική. Παραδέχεται ότι οι όποιοι Ελληνοκύπριοι θα επιστρέψουν ή θα έχουν το δικαίωμα να εγκατασταθούν στο τουρκοκυπριακό «συνιστών κράτος» δεν θα έχουν πολιτικά δικαιώματα. Παραδέχεται ότι θα στερούνται πολιτικών ελευθεριών. Κατά τον κ. Μαλά, θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς που θα επιτραπεί σε μια μερίδα του λαού μας να ζήσει στην πατρίδα του, αλλά χωρίς πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Θέλω να υπενθυμίσω στον κ. Μαλά και στο Επιτελείο του, ότι η ανθρωπότητα ολόκληρη πολέμησε και κατάφερε να καταργήσει το απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική ως ρατσιστικό σύστημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο κ. Μαλάς δυστυχώς θέλει να επαναφέρει το απαρτχάιντ στην Κύπρο του 21ου αιώνα.

Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος του ΑΚΕΛ, όπως και όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα υπερασπιστούν με πάθος τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας στα πλαίσια της όποιας λύσης του Κυπριακού.

Προκαλώ τον κ. Αναστασιάδη να τοποθετηθεί επιτέλους και ο ίδιος πάνω στο ζήτημα της διζωνικής και πάνω σε αυτές τις πρόνοιες που αφορούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Είναι καιρός να πάψει να κρύβεται και να τοποθετηθεί και ο ίδιος ενώπιον των πολιτών για να γνωρίζουν οι πολίτες τι είδους λύση προτείνει ο κάθε υποψήφιος.

Εμείς, προασπιζόμαστε, προωθούμε και επιδιώκουμε μια λύση η οποία θα οδηγεί σε μια πατρίδα ελεύθερη με δημοκρατικό πολίτευμα. Μια πατρίδα όπου όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εθνότητας, θα μπορούν να ζήσουν ελεύθερα σε όποιο μέρος της Κύπρου επιθυμούν έχοντας κατοχυρωμένα όλα τους τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες τις δημοκρατικές ελευθερίες”

Για την εμπλοκή της Χρυσής Αυγής με τις προεδρικές εκλογές: “Θεωρώ πρόκληση προς τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας, την πρόσκληση σε ηγετικά στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής να έρθουν στην Κύπρο και να αναμειχθούν στις προεδρικές εκλογές.

Καλώ τους Κύπριους πολίτες, δυναμικά και αποφασιστικά  να απομονώσουν τις όποιες νεοναζιστικές θεωρίες και ιδεολογίες και με τη στάση τους να δώσουν την απάντηση που αξίζει στην ιστορία και στον πολιτισμό μας.

Καλώ τους Κύπριους πολίτες, να στηρίξουν τις δημοκρατικές δυνάμεις, να στηρίξουν εκείνους τους υποψήφιους οι οποίοι προασπίζονται τη Δημοκρατία.

Η Χρυσή Αυγή αποτελεί όνειδος για την Ελληνική Δημοκρατία. Θα αποτελέσει όνειδος η ανάμειξη τους στα προεκλογικά πράγματα του τόπου μας και για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την απάντηση πρέπει να την δώσουν οι πολίτες με δημοκρατικά μέσα, εκφράζοντας και υπερασπιζόμενοι τις δημοκρατικές αρχές του πολιτισμού μας”.