Επιτροπή Προσφύγων: Μελέτη για τις κατεχόμενες περιουσίες


Διαβάστε επίσης, “Συνεχίστηκε η αντεξέταση της Έλενας Σκορδέλη” και “Μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ και το διαδικτυακό στοίχημα”.


To θέμα ενέγραψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά είπε ότι η μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου αφορά την ισότιμη κατανομή βαρών και συγκεκριμένα το κόστος της τουρκικής εισβολής και πώς επιμερίζεται.

Είπε ότι η επικαιροποίηση της μελέτης στόχο έχει να εξετάσει με ποιους τρόπους μπορούν να στηριχθούν διαχρονικά οι πρόσφυγες στις δεδομένες συνθήκες οικονομικής κρίσης.

«Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη στις σημερινές συνθήκες να αξιολογήσουμε και να δούμε με ποιους τρόπους μπορεί να συνεχιστεί η προσφυγική πολιτική που μέχρι τώρα βασιζόταν στη βάση των στεγαστικών αναγκών,» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη σε δηλώσεις ότι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών καταργείται ή αναστέλλεται, διευκρίνισε ότι «πρέπει να πούμε ότι ο Φορέας αντιμετωπίζει προβλήματα γιατί έχουν πολλαπλασιαστεί οι αιτήσεις ενώ στα κονδύλια υπάρχει μια προσπάθεια περιορισμού».

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι ήδη υπάρχουν τρέχουσες υποχρεώσεις του Φορέα γι’ αυτό οπωσδήποτε θα πρέπει να τις καλύψει  και σε φοιτητικά δάνεια αλλά και τις επιδοτήσεις του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι «οι Κυβερνώντες αντί να ζητήσουν δημόσια συγνώμη στον κυπριακό λαό γιατί παρέλαβαν προ πενταετίας πλούτο, ευημερία, πλεονάσματα, συνθήκες πλήρους απασχόλησης και παραδίδουν αυτή τη στιγμή κοινωνική δυστυχία, φτώχεια, ελλείμματα, δυσβάστακτο χρέος για τους Κύπριους πολίτες ζητούν και τα ρέστα ωσάν να μην κυβέρνησαν αυτή την πενταετία και ωσάν να μην έφεραν και διαπραγματεύτηκαν αυτοί το μνημόνιο με την τρόικα».

Ο προσφυγικός κόσμος σήμερα, συνέχισε, δεν υφίσταται μόνο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά υφίσταται και τη σκληρή και ανάλγητη κυβερνητική πολιτική που για πρώτη φορά εδώ και 38 χρόνια ισοπέδωσε τους ελαχιστότατους προϋπολογισμούς και δημιούργησε συνθήκες κοινωνικών και οικονομικών αδιεξόδων στον προσφυγικό κόσμο.

«Φαίνεται ξεκάθαρα, μέσα από τη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ισότιμη κατανομή βαρών, ότι οι απολεσθείσες περιουσίες στα κατεχόμενα ανέρχονται με σημερινές τιμές πέραν του 80 δις ευρώ και η απώλεια χρήσης γης ανέρχεται πέραν των 16 εκ. ευρώ», είπε.

Λάβετε υπόψη, ανέφερε, ότι οι πρόσφυγες συνεισφέρουν στον Προϋπολογισμό του κράτους το 1/3, δηλαδή 2,5 δις ευρώ κάθε χρόνο, και ο Προϋπολογισμός για τους πρόσφυγες είναι μόνο 50 εκ. ευρώ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι πρόκειται «για μια μελέτη που κρατήθηκε για δέκα ολόκληρα χρόνια στα συρτάρια χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε αξιοποίηση της από πλευράς των Κυβερνήσεων».

Ανέφερε ότι «ως κύριο συμπέρασμα απουσίασε παντελώς η πολιτική βούληση να αγγίξει τα πορίσματα της μελέτης με τρόπο ώστε να προχωρήσει σε εφαρμογή και να αφήσει δικαιωμένο τον προσφυγικό κόσμο».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η έλλειψη πολιτικής βούλησης οδήγησε κατά χιλιάδες πλέον Ελληνοκυπρίους στις βουλήσεις της Τουρκίας μέσα από την ‘επιτροπή’ των κατεχομένων με αποτέλεσμα να τουρκοποιείται επί καθημερινής βάσεως ελληνοκυπριακή περιουσία».

Χρειάζεται, συνέχισε, η ετοιμασία σεναρίων/λύσεων πώς προχωρούμε και πώς αντιμετωπίζουμε τη βουλιμία της Τουρκίας.

Αναφερόμενος «σε ταφή της προσφυγικής στεγαστικής βοήθειας», είπε πως «αυτό σημαίνει και το τέλος του προσφυγικού μας θέματος».

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι η Επιτροπή Προσφύγων έτυχε ενημέρωσης από τον καθηγητή Πάνο Πασιαρδή που είχε συντάξει το 2000 τη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ισότιμη κατανομή βαρών για το περιεχόμενο της ενώ επεξηγήθηκε ότι η μελέτη χρειάζεται επικαιροποίηση.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση αλλά πάνω απ ΄ όλα θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή αυτής της οποιασδήποτε επικαιροποιημένης μελέτης», ανέφερε.

Εάν κι εφόσον, πρόσθεσε, οι συνάδελφοι που ενέγραψαν το θέμα στις 16/11/2011 και το θέτουν τώρα – διότι φεύγουν από την Κυβέρνηση και απλά θεωρούν ότι πρέπει να το αναδείξουν – θα πρέπει ταυτόχρονα να δώσουν και τη θέση ότι υπάρχει τρόπος εφαρμογής αυτής της μελέτης, διαφορετικά εάν προχωρήσουμε σε μια νέα μελέτη με νέους αριθμούς αλλά στο τέλος της ημέρας δεν μπορεί να υλοποιηθεί τότε είναι εμπαιγμός προς τον προσφυγικό κόσμο.

«Όταν από το 2010 μέχρι το 2012 η Κυβέρνηση μείωσε κατά 50% τον Προϋπολογισμό για τους πρόσφυγες, δεν είναι δυνατό να αναμένουμε ότι υπάρχει οποιονδήποτε ενδεχόμενο εφαρμογής μιας μελέτης που μετρά μερικά δις ευρώ», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι «η σημερινή συζήτηση ήταν ακόμη μια νεκροψία του προβλήματος που έχουν οι πρόσφυγες με τα χαμένα τους εισοδήματα από το 1,5 εκ. περιουσίες που υπάρχουν στα κατεχόμενα».

Είπε ότι «η νεκροψία αυτή παρά τις συζητήσεις που γίνονται για το μέλλον των ελληνοκυπριακών περιουσιών, καταλήγουμε ότι δεν μπορεί να γίνει ισότιμη κατανομή βαρών την οποία επικαλούνταν όλες οι Κυβερνήσεις για τόσα πολλά χρόνια».

Η μόνη λύση που μπορεί να δώσει κάποια ανάσα στους πρόσφυγες μετά και από τους μειωμένους σημαντικά Προϋπολογισμούς για τα στεγαστικά σχέδια, είπε, είναι η δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο να εισρεύσουν έσοδα από τις νέες φορολογίες επί της ακινήτου περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές, οι οποίες αναβαθμίστηκαν μετά το 1974.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι «μέσα σε αυτή την καταστροφή και τη μνημονιακή πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης, μια τεράστια ομάδα πληθυσμού, οι πρόσφυγες μας, δεν λήφθηκε καν υπόψη ούτε επιχειρηματολόγησε κανένας να πει ότι αυτή η χώρα είναι ημικατεχόμενη κι έχουμε μια μερίδα κόσμου που υποφέρει».

Και φαίνεται, πρόσθεσε, ότι η στεγαστική πολιτική είναι μηδαμινή σε τι προσφέρει ο προσφυγικός κόσμος σε φορολογίες που ανέρχεται στο 45%.

«Και ένα άλλο το οποίο προέκυψε σήμερα από τον Πρόεδρο Ισότιμης Κατανομής είναι ότι κι εκείνο θα καταργηθεί. Δηλαδή υπήρχε μια ανάσα στο Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Φαίνεται ότι θα καταργηθεί με το μνημόνιο και δεν θα επιτρέπεται να γίνονται δάνεια και να υπάρχει επιδότηση των δανείων, οπότε πολλοί θα βρεθούν σε δυσάρεστη και δύσκολη θέση», συμπλήρωσε.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο θα καταργηθεί ο Φορέας, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Ακης Πούρος, απάντησε: «Θέλω να διαψεύσω αυτές τις πληροφορίες. Κάτι τέτοιο δεν λέχθηκε στη συζήτηση της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων. Ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών έχει τον ίδιο Προϋπολογισμό που είχε και πέρσι».

Η Πρόεδρος της Κίνησης Προσφύγων Εκτοπισμένων Μανάδων Μαρκέλα Ισαία Τσιάκκα, είπε ότι «πάγιο αίτημά μας είναι η αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων και η απόδοση της προσφυγικής ταυτότητας σε αυτούς αναγνωρίζοντας την προσφυγική τους ιδιότητα».

Τώρα, ανέφερε, είναι η ώρα να το πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή ΚΥΠΕ