Ερντογάν: Η ΕΕ μεροληπτεί εναντίον μας


Διαβάστε επίσης, “Λιβύη: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση σε κτήριο” και “Μέρκελ: Το 2013 θα είναι πιο δύσκολο από το 2012”.


Όχι μόνο για να δείξει ότι “αντιδρά” στις απόψεις τις ΕΕ, αλλά και για να κάνει σαφή “την αποφασιστικότητα της χώρας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις”, όπως δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση του είναι απογοητευμένη από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την διαδικασία ένταξής της Τουρκίας , τις οποίες χαρακτήρισε “μεροληπτικές” και “αβάσιμες”.

“Ενώ οι χώρες της ΕΕ πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση, η δική μας χώρα περνά την πιο δημοκρατική, οικονομικά επιτυχημένη, σύγχρονη και διαφανή περίοδο της ιστορίας της” αναφέρεται στο κείμενο της έκθεσης του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι η έκθεση προόδου της Τουρκίας αυτή τη χρονιά επισκιάστηκε, από θέσεις “ακόμα πιο υποκειμενικές, μεροληπτικές, αβάσιμες και αυθαίρετες”.

Στην ετήσια έκθεσή της τον περασμένο Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επικρίνει και χαρακτηρίσει ανεπαρκείς πολλές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς, ειδικά στους τομείς των ατομικών ελευθεριών.

Η Τουρκία άρχισε το 2005 ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι οποίες δεν ευδοκιμούν , εν μέρει λόγω της εχθρικής αντιμετώπισης από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία στην πλήρη ένταξη της ΕΕ, αλλά εν μέρει και λόγω των εμποδίων που θέτει η ίδια η Άγκυρα, οποία αρνείται ακόμα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, και να παραχωρήσει στους πολίτες της το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η άρνησή της αυτή συνεπάγεται το πάγωμα πολλών κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης.

Πηγή: 24h.gr