Υποβάθμιση των ESM & EFSF από Moodys – Πλήγμα στην Ευρωζώνη

 Συνδέει δε ο οίκος την κίνησή του αυτήν με την πολύ πρόσφατη (19ης Νοεμβρίου) αντίστοιχη υποβάθμιση του αξιόχρεου του γαλλικού δημοσίου, αλλά και με τους οικονομικούς κινδύνους που έχουν εγερθεί, όσον αφορά ορισμένους βασικούς χρηματοδότες του ΕΜΣ, αλλά και του προγενέστερου φορέα, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Διαβάστε επίσης για τις πολιτικές μάχες της κυβέρνησης μέσα στο Δεκέμβριο για το μνημόνιο. 


Στην ανακοίνωσή της η Moody’s αιτιολογεί την υποβάθμιση των «ταμείων στήριξης» της Ευρωζώνης λέγοντας πως αυτή προκλήθηκε και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρόσφατη υποβάθμιση της Γαλλίας (σε Aa1 από Aaa) αλλά και «στην υψηλή συσχέτιση του πιστωτικού κινδύνου μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών που συμβάλλουν στους μηχανισμούς στήριξης».

Η εξέλιξη αυτή είναι προφανέστατα αρνητική καθώς αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους μηχανισμούς στήριξης που με τη σειρά τους έχουν αναλάβει το έργο της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας και σε εύθετο χρόνο του συνόλου των χωρών της Ευρωζώνης που θα προστρέξουν στα «κοινοτικά ταμεία αρωγής» για χρηματοδότηση. Εξάλλου και η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για τη στήριξη της χώρας μας προβλέπει την εμπλοκή των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και στη διαδικασία δανεισμού μας.

Επιπρόσθετα, η Moody’s με το αιτιολογικό της σημείωμα «φωτογραφίζει» τους κινδύνους που ελλοχεύουν γενικότερα για την Ευρωζώνη, καθώς «βλέπει» αυξανόμενο ρίσκο και πιστωτικό κίνδυνο στις χώρες-ατμομηχανές της Ευρωζώνης. Ήδη η Γαλλία «έχασε» την ανώτατη αξιολόγησή της (ΑΑΑ) και πλέον ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται για τη Γερμανία, που με βάση όλες τις προβλέψεις θα «πληρώσει» το τίμημα της ύφεσης στον ευρωπαϊκό Νότο και τις επιπτώσεις της στην γενικότερη πορεία της ευρωοικονομίας…