Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση το Eurogroup – Θρίλερ με το ΔΝΤ


Διαβάστε επίσης, “Στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών για το Eurogroup” και “Αναποφάσιστοι και λευκό θα κρίνουν τις εκλογές”.


Κατά την αυριανή συνεδρία του Eurogroup θα γίνει μια ουσιαστική ενημέρωση για το κυπριακό Μνημόνιο και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα μέχρι την επόμενη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 13 Δεκεμβρίου.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι καλό καθώς, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Λευκωσία με την Τρόικα φαίνεται πως αφήνει ικανοποιημένη την Κομισιόν. Η Λευκωσία περιμένει μια δήλωση στήριξης και ενθάρρυνσης των προσπαθειών που έκανε η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο αγκάθι παραμένει το τελικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης του χρέους, με το ΔΝΤ, όπως και στην πρόσφατη περίπτωση της Ελλάδας, να απειλεί να μην συμμετάσχει στο κυπριακό μνημόνιο εάν το χρέος κριθεί μη βιώσιμο.

Η πάγια θέση του ΔΝΤ είναι το ποσό δανεισμού ενός κράτους να είναι μικρότερο του 64% του ΑΕΠ. Ωστόσο στην περίπτωση της Κύπρου το ποσό αυτό όπως όλα δείχνουν αναμένεται να εκτοξευθεί στο 100% του ΑΕΠ, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στο Ταμείο.

Η έκθεση της Pimco αναμένεται να γίνει γνωστή στις 7 Δεκεμβρίου και μόνο τότε θα μπορεί να κριθεί αν το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα καθιστά το χρέος βιώσιμο. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζες, την περασμένη Παρασκευή εξέφρασε την πεποίθηση ότι το χρέος δεν θα καταστεί μη βιώσιμο. 

Το βέβαιο είναι ότι παρόλο που η κυβέρνηση θέλει να “τρέξει” τις διαδικασίες, δεν φαίνεται πως υπάρχει η ίδια αίσθηση από τους δανειστές μας. Ο δρόμος για την συνομολόγηση του τελικού μνημονίου φαντάζει μακρύς και δύσκολος. Και όλα αυτά την ώρα που τα ταμεία είναι άδεια, ο φόβος για στάση πληρωμών πλανάται επάνω από την Λευκωσία.