Παραιτείται από Πρόεδρος του Eurogroup o Γιούνκερ


Διαβάστε επίσης τι αποφάσισε το Eurogroup για την Κύπρο


“Ανακοίνωσα στους συνεργάτες μου ότι θα αποχωρήσω από τη θέση του προέδρου του Eurogroup μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου”, ανακοίνωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο Γιούνκερ, μετά τη συνεδρίαση των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. “Τους ζήτησα να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφασίσουν για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup”.

Φαβορί για την θέση του είναι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβίσι.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβίσι δήλωσε ότι ο Γιούνκερ αρνήθηκε να παραμείνει στη θέση του προέδρου “πέρα από τον Ιανουάριο του 2013”.

Ο Γιούνκερ κατέχει τη θέση του προέδρου του Eurogroup από το 2005 και αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση είναι ο Μοσκοβίσι και ο Φιλανδός πρωθυπουργός, Γιούρκι Κατάινεν.

Ο Μοσκοβίσι δεν έκανε κάποιο σχόλιο τη Δευτέρα για την πιθανή του υποψηφιότητα αλλά τόνισε ότι “τη δουλειά πρέπει να αναλάβει κάποιος με όραμα και ηγετικές ικανότητες”. “Η επιλογή θα είναι μια λεπτή υπόθεση. Κανείς δεν μπορεί να μιμηθεί το μοναδικό ταλέντο του Γιούνκερ. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον αντικαταστάτη του”, δήλωσε ο Μοσκοβίσι.