Ευρωπαϊκή ομπρέλα μέχρι να ξεκαθαρίσει η βιωσιμότητα του χρέους

Ξεκάθαρα μηνύματα ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών της, έστειλαν τόσο ο Βάσος Σιαρλή όσο και ο Όλι Ρεν.


Διαβάστε επίσης το σχόλιο για το χθεσινό διάγγελμα Χριστόφια. Διαβάστε ακόμα για τη στεγαστική πολιτική που τη διαλύει το Μνημόνιο.


Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις προκειμένου να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες.

Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση έχει προβεί στις απαραίτητες διευθετήσεις και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών της.

Δύσκολα συμφωνία στις 13 Δεκεμβρίου

Ο κ. Σιαρλή οριοθέτησε την 13η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία συνέχισης της συζήτησης για το μνημόνιο. «Μέχρι τότε θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα ως προς το θέμα της βιωσιμότητας, αλλά και να επεξεργαστούμε τα  αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα”, είπε ο κ. Σιαρλή. 

Ο Όλι Ρεν από την πλευρά του είπε ότι η Κομισιόν εργάζεται πολύ εποικοδομητικά και πολύ εντατικά με τους εταίρους της από την Τρόικα, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της Κύπρου και να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, εξασφαλίζονται.

Ο κ. Ρεν υπενθύμισε αυτό που δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η απόφαση για την Κύπρο “μπορεί να ληφθεί στις 13 Δεκεμβρίου και θα έχει ληφθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου”