Ευρωπαίοι εταίροι: Όχι έκπτωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Διαβάστε επίσης, “Συμβούλιο Ενέργειας: Υδρογονάνθρακες, ΑΠΕ και υποδομές ενέργειας” και “Η καρδιά της Κυπριακής Οικονομίας χτυπά στο Eurogroup“.


Στο πρώτο μέρος των εργασιών, τους συνέδρους απασχόλησε η χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ και πώς αυτή εφαρμόζεται στα κράτη μέλη μέσω των διαφόρων νομοθεσιών και των μηχανισμών για εποπτεία. Στη συνέχεια θα απευθύνει ομιλία η Υπουργός Εργασίας και τους συμμετέχοντες θα απασχολήσει η συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Στις εισαγωγικές τους ομιλίες και τοποθετήσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο Προεδρεύων της Διάσκεψης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σοφοκλής Φυττής και η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά έθεσαν το πρόβλημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, με ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων.

Στην εισαγωγική του ομιλία, την οποία διάβασε ο Βουλευτής Αδάμος Αδάμου, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι στις  προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού, η διεκδίκηση για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη, είτε αυτή αφορά στο δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, είτε στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, στα δικαιώματα των εγκλωβισμένων και εκτοπισθέντων ή ακόμα σε ότι αφορά στο περιουσιακό ζήτημα και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

«Βασικός μας στόχος ήταν και συνεχίζει να είναι η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του Κυπριακού λαού», ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Σημείωσε ακόμη ότι εν καιρώ οικονομικής κρίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προφυλάσσουμε τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως των παιδιών, των γυναικών, των μεταναστών, των ηλικιωμένων, των αναπήρων ή όσων βιώνουν συνθήκες φτώχειας και οικονομικής εξαθλίωσης.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη ότι τόσο στην ΕΕ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να εντοπίζονται κενά, ελλείμματα, στερεότυπες και αναχρονιστικές αντιλήψεις, που αποτελούν εμπόδιο στην ολοκληρωμένη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε ότι τα Κοινοβούλια έχουν υποχρέωση να ασκούν έλεγχο στις κυβερνήσεις και να μεριμνούν ώστε αυτές να συμμορφώνονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με όλες τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Αναφέρθηκε εξάλλου και στο ρόλο των ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών που ασκούν εποικοδομητική πίεση προς την Πολιτεία.

Στη δική του ομιλία ο Προεδρεύων της Διάσκεψης Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει ως κύριο μέλημά της να συμβάλει στο μέγιστό δυνατό βαθμό στην προώθηση μιας καλύτερης και πιο ανθρώπινης Ευρώπης που να εστιάζεται στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική συνοχή. Πρόσθεσε ότι η Ενωμένη Ευρώπη των «27» πρέπει αδιαμφισβήτητα να έχει πάντοτε ως κύριο μέλημά της την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στην παρούσα οικονομική κρίση, ο κ. Φυττής σημείωσε ότι η πολιτική αυστηρής λιτότητας οδηγεί στη μείωση κοινωνικών παροχών και κρατικών κονδυλίων και οι Κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό προωθώντας πολυδιάστατες πολιτικές που να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,  ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οικονομική εξισορρόπηση και αύξηση της επιχειρηματικότητας.

Αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι ο κυπριακός λαός για 38 χρόνια εξακολουθεί να βιώνει την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του. Ο κ. Φυττής διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το καλό όλων των Κυπρίων που θα επιτρέψει στον τόπο και το λαό μας να επανενωθούν και στις μελλοντικές γενεές να ζήσουν σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας.

Η Βουλευτής Σκεύη Κουκουμά σε σύντομη παρέμβαση αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι με τη συνεχή παραβίαση των δικαιωμάτων τους από τον κατοχικό στρατό ενώ σε ό,τι αφορά τους αγνοούμενους, ενώ σημείωσε την πρόοδο στις εκταφές και ταυτοποιήσεις λειψάνων, κάλεσε την ίδια ώρα την Άγκυρα, που ευελπιστεί να ενταχθεί στην ΕΕ, να αποδεχτεί πρόσβαση στα αρχεία του στρατού για διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων.

Στη Διάσκεψη μεταδόθηκε οπτικογραφημένο μήνυμα της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Viviane Reding, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ αποτελεί το βασικό πυλώνα του νομικού συστήματος ενώ σημείωσε ότι μεγάλο ρόλο διαδραματίζει ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής εποπτεία μέσω διάφορων μηχανισμών ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κ. Reding ανέφερε επίσης ότι μεταξύ του 2010-2011 αυξήθηκαν κατά 50 % οι ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και καλύπτουν υποθέσεις ασύλου, ισότητας των φύλων, παραβιάσεις μέσω του διαδικτύου και άλλα.

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ Kinga Goncz στο χαιρετισμό της ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη σημασία να διασφαλίσουμε ότι στις χώρες μέλη υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μηχανισμοί αξιολόγησης της εφαρμογής τους. Είπε ακόμη ότι υπάρχουν κενά στην υλοποίηση διαφόρων αποφάσεων τονίζοντας την ανάγκη καλύτερης εποπτείας. Αναφέρθηκε ακόμη και στο ρόλο της Κομισιόν και του Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων, εγκλωβισμένων και συγγενών αγνοουμένων στην Κύπρο, η κ. Goncz, αφού σημείωσε ότι έχει επισκεφθεί τα κατεχόμενα και έχει ιδία άποψη για την κατάσταση, κάλεσε την Τουρκία ως υποψήφια χώρα να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Στους σύνεδρους μοιράστηκε ψήφισμα από προσφυγικά σωματεία και οργανώσεις, αντιπροσωπείες των οποίων πραγματοποίησαν το πρωί εκδήλωση έξω από το «Φιλοξενία» κατά την άφιξη των συμμετεχόντων. Οι αντιπροσωπείες κρατούσαν πανό με περιεχόμενο που αφορούσε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από τον Τούρκο εισβολέα.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι εδώ και 38 χρόνια η Τουρκία, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, κατέχει έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιωμάτων των προσφύγων εμποδίζοντας τη πρόσβαση στις περιουσίες τους. Καλείται η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα για πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων στο νησί.

Πηγή ΚΥΠΕ