Φαϊνάνσιαλ Τάιμς: Aναζωογόνηση συνομιλιών ΕΕ – Τουρκίας


Διαβάστε επίσης, Λιλλήκας: “Η Κυβέρνηση συνέβαλε στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους” και “Ας μαζέψουν τον Μπαγίς. Μας λέει, να μας σώσει ο Αλλάχ”.


Στο άρθρο με τίτλο «Περισσότερη φιλοδοξία για την Ευρώπη και την Τουρκία» η οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι η μειούμενη προοπτική της τουρκικής ένταξης έχει εξυπηρετήσει τα συμφέροντα συγκεκριμένων πολιτικών ηγετών στην Άγκυρα και σε δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προειδοποιούν ότι μακροπρόθεσμα αυτή η κατάσταση δε θα ωφελήσει ούτε την Τουρκία ούτε την ΕΕ. Προτείνεται λοιπόν το 2013 να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για να ξαναχτιστεί «μια σχέση ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης και της γειτονιάς της».

Όπως εξηγεί το άρθρο, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα από την εφαρμογή της «θετικής ατζέντας» για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που καλύπτει τομείς όπως το εμπόριο, η ενέργεια, οι βίζες, η εξωτερική πολιτική και η αντιτρομοκρατική δράση. Η εφημερίδα ζητά μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση, στην οποία ο κ. Ερντογάν και οι ηγέτες χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα δεσμευθούν σε πρακτικά βήματα επέκτασης της παρούσας σχέσης τους με πραγματικά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους. Αυτή η προσέγγιση δεν πρέπει να περιλαμβάνει το πάγωμα ή πολύ περισσότερο την εγκατάλειψη των συνομιλιών, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Ως βάση για αυτή τη φιλόδοξη προσέγγιση επισημαίνεται το ευρω-τουρκικό διμερές εμπόριο αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011 και οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Τουρκία που αναλογούν στο 75% των ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επισημαίνουν, χωρίς να κάνουν ρητή αναφορά στις υποχρεώσεις της Άγκυρας έναντι της Κύπρου, ότι Τουρκία και ΕΕ θα πρέπει να θέσουν τον «τολμηρό» στόχο επέκτασης της τελωνειακής τους ένωσης ώστε να συμπεριλαμβάνει και τον τομέα των υπηρεσιών, που αποτελεί το βασικό πυλώνα αμφότερων των οικονομιών.

Καλεί επίσης την ΕΕ να λάβει υπόψη τις τουρκικές διαμαρτυρίες ότι η Κομισιόν δεν αναλογίζεται τα τουρκικά εμπορικά συμφέροντα όταν διαπραγματεύεται συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τρίτες χώρες. Προτείνει προς αυτή την κατεύθυνση συνεννοήσεις της Κομισιόν με την Άγκυρα πριν την υπογραφή τέτοιων συμφωνιών. Σε αντάλλαγμα, συνεχίζει το άρθρο, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης ως προς την εφαρμογή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και την άρση των εμπορικών φραγμών που δεν αφορούν στους δασμούς, όπως οι άδειες εισαγωγών και οι εγγραφές προϊόντων.

Τονίζεται επίσης ότι λίγες ενέργειες θα βελτίωναν περισσότερο την εικόνα της ΕΕ στα μάτια των Τούρκων πολιτών από τη χαλάρωση των κανόνων για τη βίζα. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ περιορίζοντας τη ροή μη-Ευρωπαίων παράτυπων μεταναστών  που διασχίζουν τα τουρκο-ελληνικά σύνορα περνώντας στο έδαφος της ΕΕ.

Από την οπτική της ΕΕ οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επισημαίνουν ότι θα ήταν επιθυμητή η στενότερη συνεργασία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, «δεδομένου του στάτους της Τουρκίας ως υποδείγματος δημοκρατικού εκσυγχρονισμού» για τους πολιτικούς μεταρρυθμιστές σε βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Για την Τουρκία οι τεταμένες σχέσεις με το Ιράν, την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, το Ισραήλ και τη Συρία θα έπρεπε να υπενθυμίζουν στον κ. Ερντογάν και σε άλλους την αξία της ΕΕ ως φιλικού γείτονα.

Το άρθρο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς καταλήγει με την επισήμανση ότι το μέγεθος, η γεωγραφική θέση, η αυτοκρατορική ιστορία και η πρόσφατη εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας της δίνουν μία βαρύτητα και μια παγκόσμια οπτική που ίσως είναι υπερβολικά μεγάλες για να χωρέσουν στο πλαίσιο της ιδιότητας μέλους της ΕΕ. Αλλά, συνεχίζει το άρθρο, η πόρτα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και στο ενδιάμεσο είναι αναγκαίο να διαλυθεί ο αέρας της στασιμότητας που κρέμεται πάνω από τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Πηγή ΚΥΠΕ