Χρ. Χριστοδούλου: O Ορφανίδης να ομολογήσει δημόσια τις ευθύνες του


Διαβάστε επίσης, “Ορφανίδης: Ψεύτης ο Χριστόφιας” και “Δεν έχουν τον Θεό τους: Ο Δημητριάδης ζητά την εξαίρεση από τις περικοπές”.


Οφείλει να ομολογήσει δημοσίως τις δικές του τεράστιες ευθύνες που επέτρεψε την αγορά από τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, και μάλιστα και από τη δευτερογενή αγορά, με ζημιά την οποία επιφορτίζεται το κυπριακό κράτος και η οποία υπερβαίνει τα 4 δις ευρώ, αναφέρει ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου με αφορμή τη γραπτή δήλωση του κ. Ορφανίδη.

Οπως αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου τη Μαρφίν Λαϊκή στην Κύπρο δεν την έφερε ο ίδιος αλλά οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών, που νομότυπα αποφάσισαν για τη συγχώνευσή τους. Προκαλώ να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, όπως περιλαμβάνονται στους σχετικούς φακέλους, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Χριστοδούλου.

Αναφέρει πως “παρόλο που ο κ. Ορφανίδης διετέλεσε Διοικητής για μια πενταετία, εντούτοις δεν φαίνεται να έχει ενημερωθεί πλήρως σχετικά με τα σοβαρά γεγονότα στα οποία αναφέρεται”.

Όπως αναφέρει “το σημαντικό γεγονός έγκειται στις ασήκωτες ευθύνες του κυρίου Ορφανίδη, ο οποίος δεν μετήλθε όλα τα προσφερόμενα νόμιμα μέσα για την αποτροπή της μετατροπής της Μαρφίν Εγνατίας από θυγατρική στην Ελλάδα σε συγχωνευθείσα κυπριακή, με υποκατάστημα στην Ελλάδα. Παρακολούθησε απλώς ως απαθής θεατής τις εξελίξεις”.

“Αντί να αιτιάται άλλους, ο κ. Ορφανίδης οφείλει να ομολογήσει δημοσίως τις δικές του τεράστιες ευθύνες που επέτρεψε την αγορά από τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, και μάλιστα και από τη δευτερογενή αγορά, με ζημιά την οποία επιφορτίζεται το κυπριακό κράτος και η οποία υπερβαίνει τα 4 δις ευρώ. Επί τούτου ο κ. Ορφανίδης τηρεί περίεργη σιγή”, προσθέτει ο κ. Χριστοδούλου.

Όπως αναφέρει, επί εποχής του ιδίου το τραπεζικό σύστημα ήταν κερδοφόρο επειδή ήταν αυστηρά εποπτευόμενο. Με τη λήξη της θητείας του κ. Ορφανίδη, τούτο για να είναι ικανό να λειτουργεί με επάρκεια χρειάζεται 10 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση. Μήπως ευθύνεται και γι’αυτό ο κ. Χριστοδούλου;, καταλήγει.    

Πηγή ΚΥΠΕ