Γιατί ο τάρανδος του Άγιου Βασίλη έχει κόκκινη μύτη;


Διαβάστε ακόμη: Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2012 (vid) Διαβάστε επίσης: Ο κόσμος δεν καταστράφηκε… Δείτε τα σενάρια της συντέλειας (pics)


Σίγουρα δεν είναι το ερώτημα που σας κρατά ξάγρυπνους κάθε βράδυ αλλά ομολογήστε ότι όλοι το έχουμε σκεφτεί έστω και ως παιδιά: μα γιατί ο τάρανδος του Άγιου Βασίλη, ο Ρούντολφ έχει κόκκινη μύτη; Ποιος είδε τάρανδο με κόκκινη μύτη;

Ολλανδοί και Νορβηγοί ερευνητές έκατσαν, μελέτησαν και βρήκαν μια επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο αυτό. Μάλιστα, η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στη χριστουγεννιάτικη έκδοση της επιθεώρησης British Medical Journal.

Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν λοιπόν ότι οι μύτες των ταράνδων έχουν 25% περισσότερα αιμοφόρα αγγεία από τις ανθρώπινες. Τα μικροσκοπικά αγγεία επιτρέπουν στον κοκκινομύτη Ρούντολφ να προσλαμβάνει περισσότερο οξυγόνο και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος αποβάλλοντας θερμότητα, καθώς οι τάρανδοι όταν τρέχουν δεν διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες.

Αυξημένη ήταν επίσης η πυκνότητα των αδένων που παράγουν ρινική βλέννα, η οποία “βοηθά στη διατήρηση του βέλτιστου ρινικού κλίματος στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες”.

Εν κατακλείδει, ο Ρούντολφ είναι κοκκινομύτης για να επιβιώνει στις ακραία χαμηλές θερμοκρασίες της Λαπωνίας. Έχει επίσης υπολογιστή ότι για να μοιράσει δώρα σε 100 εκατ. σπίτια ο Άγιος Βασίλης, ο Ρούντολφ θα έπρεπε να ταξιδέψει με ταχύτητα 1040 χλμ/ώρα.

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο 24h.gr , επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.