Η «αγάπη» της Ρωσίας/Πούτιν και η αποφυγή της… ρωσικής σαλάτας


Διαβάστε επίσης για το “Νιετ” της Ρωσίας για το δάνειο 

«Παρέμβαση Πούτιν για σωτηρία Κυπριακής οικονομίας» ήταν ο τίτλος ενός σχετικού δημοσιεύματος, ενώ σε ένα άλλο σημειωνόταν: «Ρωσική ομπρέλα για να μην γίνει ‘κούρεμα’ του κυπριακού χρέους», αλλά και για τα μελλοντικά 7 θαύματα του κόσμου.


Παρόλο που μας ενώνουν στενοί δεσμοί με τη Ρωσία δεν με πήραν τα ζουμιά. Ούτε που συγκινήθηκα, ούτε ένιωσα ότι δεν είμαστε μόνοι.

Αφελής μπορεί να είμαι σε κάποιες περιπτώσεις, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό.

Η μεγάλη και ισχυρή Ρωσία δεν μας αγαπά για τα ωραία μας τα μάτια. Για άλλους λόγους μας αγαπά. Για σκεφτείτε πόσες εταιρείες από την αδελφή Ρωσία είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και την βρήκατε την απάντηση…

Η Ρωσία έχει τεράστια οικονομικά συμφέροντα από τη μικρή Κύπρο. Το είχα αντιληφθεί από πολύ μικρός όταν σαν υπάλληλος γνωστής εταιρείας μεταφοράς πακέτων, πήγαινα καθημερινά σε ρωσικές εταιρείες που είχαν την έδρα τους στο κέντρο της Λευκωσίας…

Γι΄ αυτό λοιπόν διαβάζουμε τα περί «ρωσικής ομπρέλας». Βέβαια, εμείς παραλίγο να τα κάνουμε «ρωσική σαλάτα». Θυμάστε πότε; Όταν κάποιοι βουλευτάδες ιστορικού μας κόμματος προώθησαν την ιδέα περί αύξησης του εταιρικού φόρου. Κάτι που θα είχε ως συνέπεια να φύγουν απ΄ το νησί μας όλες εκείνες οι ρωσικές εταιρείες, οι οποίες εγγράφονταν στην Κύπρο που γι΄ αυτές (μεταξύ άλλων) είναι φορολογικό παράδεισος.

Πάλι καλά που η πρόταση για αύξηση του εταιρικού φόρου απορρίφθηκε. Γιατί αν δεν απορριπτόταν, τώρα οι ρώσοι δεν θα έδειχναν (έστω συμφεροντολογικό) ενδιαφέρον για την Κύπρο.

Υ.Γ. Θα ήταν 2009 όταν κάποιοι κοινοβουλευτικοί πολιτική μας πήγαν στη Ρωσία για να συναντηθούν με τον ισχυρό Πούτιν. Ο τελευταίος τους ρωτούσε επίμονα για τον Μάριο Λευκαρίτη. Τον συμπατριώτη μας επιχειρηματία και ισχυρό παράγοντα της ΦΙΦΑ. Βλέπετε, ο Πούτιν ενδιαφερόταν για την υποψηφιότητα της πατρίδας του για το Μουντιάλ. Για τη Ρωσία το Μουντιάλ θα ήταν μεγάλη πηγή εσόδων… Όλα αυτά δημοσιεύτηκαν σε δυο εφημερίδες της πατρίδας μας.