Η Κύπρος παραδίδει τα ηνία της Ευρώπης στην Ιρλανδία

Η Ιρλανδία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2013 την 1η Ιανουαρίου, παίρνοντας τα ηνία από την Κύπρο.


Διαβάστε επίσης για το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στις ΗΠΑ


Προτεραιότητα αποτελούν για το Δουβλίνο η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενίσχυση της ανάπτυξης.

«Αυτό που κάνουμε στη διάρκεια της προεδρίας μας είναι να προωθούμε μέτρα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου, Ίμον Γκίλμορ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό δεν είναι μια ρητορική δήλωση. Υπάρχει ένας αριθμός νομοθετικών μέτρων που σκοπεύουμε να προωθήσουμε» τόνισε.

Το Δουβλίνο θα αναζητήσει νέες δυνατότητες για την δημιουργία θέσεων εργασίας, για παράδειγμα σε τομείς με μεγάλες δυνατότητες, όπως η ψηφιακή τεχνολογία.

Το ιρλανδικό πρόγραμμα για το επόμενο εξάμηνο αντικατοπτρίζει την επιθυμία της Ιρλανδίας να λάβει μαθήματα η ΕΕ από την οικονομική κρίση. 

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ιρλανδία κατά την προεδρία της είναι πολλές: θα ασχοληθεί με τη συμφωνία επί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -με την τραπεζική ένωση στο επίκεντρο- αλλά και με μία συμφωνία για το τραπεζικό χρέος.

Η Τουρκία έχει εκφράσει την ελπίδα της ότι οι σχέσεις της με την ΕΕ θα βελτιωθούν στη διάρκεια της ιρλανδικής προεδρίας.

Το Δουβλίνο έχει υποσχεθεί να τηρήσει σε χαμηλό επίπεδο το κόστος της ιρλανδικής προεδρίας.