Ιαπωνία: Συντριπτική νίκη των συντηρητικών στις εκλογές


Διαβάστε επίσης, “Ομπάμα: “Έχουμε αποτύχει στο να κρατάμε ασφαλή τα παιδιά μας” (vid)” και “Η Λιβύη κλείνει τα σύνορά της με τέσσερις χώρες”.


Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα LDP κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ιαπωνία. Οι συντηρητικοί επιστρέφουν στην εξουσία μετά από διακοπή τριών ετών, με στόχο να αναζωογονήσουν την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε ύφεση και να αντισταθούν διπλωματικά στην ακμάζουσα Κίνα.

Οι ιάπωνες προφανώς απογοητευμένοι από τα τρία χρόνια στην εξουσία της κεντροαριστεράς, επέλεξαν το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και για πιθανό μελλοντικό πρωθυπουργό, τον ένθερμο εθνικιστή Σίνζο Άμπε. Ο 58χρονος Άμπε, παραιτήθηκε από την εξουσία το 2007 επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ύστερα από έναν χρόνο παραμονής στο “τιμόνι” της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK, το LDP κέρδισε τουλάχιστον 293 έδρες επί συνόλου 480. Κέρδισε επίσης την πλειοψηφία των δύο τρίτων (320 έδρες) μαζί με τον κεντρώο σύμμαχο του, Νέο Κομέϊτο, που θα διευκολύνει το έργο της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού σε μια Γερουσία χωρίς σαφή πλειοψηφία.

Ο Άμπε γνωστός ως «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής επικράτησε, καθώς το εκλογικό σώμα της Ιαπωνίας, εμφανίζεται κουρασμένο από τη χρόνια πολιτική αστάθεια (έξι πρωθυπουργοί σε έξι χρόνια). Αυτή η έλλειψη ενθουσιασμού αντανακλάται από το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής 59,52%, που είναι σχεδόν 10 μονάδες λιγότερο από ότι πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ,) του σημερινού πρωθυπουργού, Γιοσιχίκο Νόντα, έπαθε εκλογική καθίζηση. Εξασφαλίζει λιγότερες από 60 έδρες έναντι των 308 που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ιστορικής νίκης του πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ο Νόντα έχει ήδη παραδεχθεί την ήττα του και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του DPJ.

Με επικεφαλής τον πρώην κυβερνήτη του Τόκιο, Σιντάρο Ισιχάρα, και τον δήμαρχο της Οσάκα, Τόρου Χασιμότο, το κόμμα Αποκατάσταση, που δημιουργήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, κατακτά 54 έδρες και είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, αν όχι η δεύτερη λόγω της κατάρρευσης του DPJ.

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια Ιάπωνες, κλήθηκαν να εκλέξουν τους 480 βουλευτές και να επιλέξουν το νέο πρωθυπουργό ενός έθνους που γερνά, μιας οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση και μιας διπλωματίας που εμφανίζεται άφωνη.

Ο Σίνζο Άμπε χωρίς να περιμένει την επίσημη επιβεβαίωση της νίκης του κόμματός του, ανακοίνωσε ουσιαστικά το στίγμα της πολιτικής του « Η Κίνα αρνείται ότι (τα νησιά) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιαπωνικής επικράτειας. Στόχος μας είναι να τεθεί ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό» είπε το βράδυ της Κυριακής.

Για περισσότερες ειδήσεις από τον κόσμο στο news247.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.