Οικολόγοι: Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα οικιακά απόβλητα


Διαβάστε επίσης την δήλωση Β.Σιαρλή:Το καλύτερο Μνημόνιο με ανάκαμψη το 2016. Διαβάστε ακόμα για την καταιγίδα φόρων & περικοπές μας ρημάζουν.


Πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση δηλώνει το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών πως έχει καταθέσει για επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων, καλώντας ταυτοχρόνως την Υπουργό Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, “να αφουγκρασθεί την φωνή της λογικής και να τροποποιήσει  τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς“.

Η πρόταση των Οικολόγων”, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Κινήματος, “είναι πιο οικολογική και πιο οικονομική, αφού μειώνει το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος”.

“Διαφορετικά”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “εάν ακολουθηθούν οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης, τότε θα χρεωθούμε όλοι την πολύχρονη καταδίκη με βαρύ πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κόστος ενός δαπανηρού εργοστασίου (μέχρι 300 ευρώ ανά κατοικία), το πισωγύρισμα της ανακύκλωσης και την ανατίναξη των σχεδιασμών για αειφόρο διαχείριση των οικιακών αποβλήτων”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Κάτω Μονής, με την στήριξη του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας), διοργανώνει, αύριον (2/12), στις 10:00 το πρωί, στο δρόμο Κάτω Μονής – Άγιος Ιωάννης, εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της κοινότητας κατά του σχεδιασμού για χωροθέτηση του εργοστασίου διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων για την επαρχία Λευκωσίας στην τοποθεσία Άγιοι Ηλιόφωτοι”.

Μαζί τους“, προστίθεται στην ανακοίνωση,θα διαμαρτυρηθούν και οι κοινοτάρχες της περιοχής, οι οποίοι αρνούνται την συσσώρευση οχληρών και ρυπογόνων δραστηριοτήτων στο τρίγωνο Μένοικο – Κάτω Μονή – Μιτσερό”.

Οι κάτοικοι της Κάτω Μονής“, συμφώνως της ανακοινώσεως, “διαμαρτύρονται και για την αθέτηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για απομάκρυνση των χοιροστασίων από την οικιστική περιοχή, πριν αρχίσει η κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης οικιακών αποβλήτων”.

Στην πρόταση που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, εισηγείται τηνπλήρη αξιοποίηση και επέκταση του ΧΥΤΥ Κόσης, την ανακατανομή των εξυπηρετούμενων περιοχών για κατάργηση των παράλογων περιορισμών των επαρχιακών ορίων, τη δημιουργία πυκνού δικτύου σταθμών μεταφόρτωσης που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενίσχυση των προγραμμάτων μείωσης των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης“.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ