Τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ: «Η Κύπρος χρεοκόπησε»


Διαβάστε επίσης: Ψηφίζονται σήμερα μειώσεις μισθών, ΦΠΑ, φόροι σε ποτά και τσιγάρα.  Διαβάστε ακόμη: Βαθαίνει η ύφεση στην Κύπρο.  


Ο πλέον χαρακτηριστικός τίτλος είναι εκείνος της εφημερίδας Havadis, η οποία δίπλα από φωτογραφία του προέδρου Χριστόφια έχει τον τίτλο «Χρεοκόπησε». Μάλιστα αναφέρεται στην νομική διαδικασία που θα κινήσει ο κος Χριστόφιας, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση στις τράπεζες στον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. 

Αν και ο συντάκτης του άρθρου αποφεύγει να σχολιάσει τα γεγονότα του ‘74, αναφέρεται στην έκκληση Χριστόφια για ενότητα, όπως το 1974, ούτως ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. 

Στα γεγονότα του ‘74 αναφέρεται όμως και η Halkin Sesi, που τονίζει ότι ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι πήρε αυτές τις αποφάσεις με πόνο καρδιάς. 

Από πλευράς τουρκικών έντυπων μέσων, πολύ «σκληρή» είναι και η εφημερίδα Hurriyet, η οποία, όχι μόνο μιλά για χρεοκοπία της Κύπρου, αλλά τονίζει ότι ο πρόεδρος καθυστερεί εσκεμμένα να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, «ροκανίζοντας» στην ουσία τον χρόνο, ούτως ώστε όλο το βάρος να το επωμισθεί ο επόμενος πρόεδρος που εκλέγεται τον ερχόμενο Φεβρουάριο. «Μετά την πτώχευση, έρχονται οι φόροι», συμπληρώνει  χαρακτηριστικά η εφημερίδα, που φιλοξενεί μάλιστα ανταπόκριση δημοσιογράφου της με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα εμπορικά καταστήματα, την ανησυχία ως προς το πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα που θα δώσει η Ευρώπη, αλλά και τις απεργίες και διαμαρτυρίες που ήδη εντείνονται στην Κύπρο.  

Τέλος, και η τουρκική εφημερίδα Sabah, αναφέρεται στο διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια με τίτλο «Οι Ελληνοκύπριοι παραδέχθηκαν την ήττα τους».