Στο 1 τρις ευρώ η φοροδιαφυγή στην Ευρώπη


Διαβάστε επίσης, “Επιστολή Κομισιόν στην Κυπριακή Προεδρία για μισθούς υπαλλήλων ΕΕ” και “Χριστόφιας: H λιτότητα δεν βοηθά την Ευρώπη”.


Αυτό σημείωσε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, σε δηλώσεις του κατά την κοινή συνεδρία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU) και της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία.

Στη σημερινή συνάντηση, είπε ο κ. Χατζηπέτρου, έγινε ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων για το πώς αναλαμβάνεται μια εκστρατεία, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές στιγμές που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Ευρώπης, για να αντιμετωπιστεί το αντικοινωνικό φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά στην Κύπρο, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι ακόμα και σήμερα δεν άλλαξε ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή. «Ξέρουμε ότι είναι ανάμεσα στις προτάσεις και στις συστάσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στις εισηγήσεις της Τρόικας, ένα από τα θέματα είναι και η τεράστια φοροδιαφυγή, αλλά δεν έχει συζητηθεί από κανέναν αυτό το θέμα», είπε. Σημείωσε πως θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και ο κόσμος πρέπει να ζητάει απόδειξη, καθώς «αν δεν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή θα καλούνται συνεχώς οι εργαζόμενοι να πληρώνουν τα όποια ελλείμματα».

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε πως με βάση τα στοιχεία που έχει η Συντεχνία, από τις 34 χιλιάδες των αυτοεργοδοτουμένων, οι 16 χιλιάδες έχουν δηλωμένα μεικτά εισοδήματα μέχρι 1500 ευρώ, οι άλλες 16 χιλιάδες έχουν δηλωμένα μεικτά εισοδήματα μέχρι 2,500 ευρώ, περίπου 1500 αυτοεργοδοτούμενοι δηλώνουν εισοδήματα μεταξύ 2,500-3,500 ευρώ και ένας μικρός αριθμός της τάξης των 50-60 αυτοεργοδοτούμενων δηλώνουν εισοδήματα πάνω των 3,500 ευρώ.

«Με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, 32 χιλιάδες αυτοεργοδοτούμενοι δεν έχουν συνεισφέρει ούτε ένα σεντ και αυτό μιλά από μόνο του», είπε.

Ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε στη συνέχεια πως κατά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων λέχθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει για να πάρουν στοιχεία για φοροφυγάδες. Η Αγκελα Μέρκελ, συνέχισε, έχει περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο πρόταση για αγορά πληροφοριών για φοροδιαφυγάδες. «Εδώ λέμε διάφορα», είτε ότι η φοροδιαφυγή «είναι η άμυνα της ΠΑΣΥΔΥ, είτε ότι είναι η άμυνα κατά του σπάταλου κράτους. Αυτά είναι φτηνές δικαιολογίες, πρέπει ο καθένας να πληρώνει τους φόρους του για να μπορέσουμε, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, να ξεπεράσουμε την κρίση», είπε.

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσον θα αποφεύγαμε αυτή την κρίση αν πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους όλοι οι πολίτες, ο κ. Χατζηπέτρου επικαλέστηκε τις δηλώσεις της Γενικής Ελέγκτριας για τεράστιες οφειλές από φόρους προς το κράτος. «Αντί να εισπραχθούν οι οφειλές, καλούνται οι υπάλληλοι να καλύψουν τα ελλείμματα», είπε και πρόσθεσε πως τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει δύο ειδικοί νόμοι για οφειλές και για μαύρα χρήματα, δηλαδή χρήματα τα οποία δεν είχαν δηλωθεί για να πληρωθούν οι φόροι. «Δυστυχώς, μεταξύ αυτών που έκαναν χρήση της ειδικής νομοθεσίας της Βουλής, ήταν και οι Βουλευτές, και τούτο δείχνει τις δυσκολίες αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου», είπε.

Κληθείς να δώσει εκτίμηση του ποσού της φοροδιαφυγής στην Κύπρο, ο κ. Χατζηπέτρου δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό, αλλά είπε πως είναι τεράστιο το ποσό αυτό. «Εμείς λέγαμε και λέμε ότι δεν θα είχαμε πρόβλημα εάν δεν υπήρχε η τεράστια φοροδιαφυγή», είπε.

Ο κ. Χατζηπέτρου μίλησε για λίστα φοροφυγάδων, για την οποία είχε ο ίδιος πληροφόρηση από τα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ. «Έλεγα για περιπτώσεις που οδηγούνταν στο Δικαστήριο γιατί δεν συμπλήρωναν φόρμες κάποιοι επώνυμοι. Οι υποθέσεις αυτές με κάποια legalities (νομιμότητες) αποσύρονταν και αρχίζαμε από την αρχή. Πρέπει κάπου όλοι να αντιληφθούμε ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στη φοροδιαφυγή», είπε.

Στις δικές της δηλώσεις η Nadja Salson, Ανώτερη Λειτουργός της EPSU εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους δημοσίους υπαλλήλους της Κύπρου. «Κάνουμε μια μεγάλη εκστρατεία ενάντια στα μέτρα λιτότητας, τα οποία μεταφράζονται σε αποκοπές θέσεων εργασίας και μισθών στις δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου», είπε.

Η κ. Salson είπε πως η EPSU βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο της εκστρατείας ενάντια στη φοροδιαφυγή από μεγάλες εταιρείες, και σημείωσε πως στην Ευρώπη, τα ελλείμματα και η χρηματοπιστωτική κρίση αποτελούν στην ουσία κρίση φοροδιαφυγής.

Αναφορικά με την εκτίμηση για το ένα τρις ευρώ που χάνονται λόγω φοροδιαφυγής, είπε πως πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, το οποίο αν μπορούσαν οι Κυβερνήσεις να το εισπράξουν, το πρόβλημα των ελλειμμάτων θα λυνόταν μέσα σε λίγα χρόνια.

Επιπλέον, η κ. Salson είπε πως η αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Κύπρο για να συμπαρασταθεί στους εργαζομένους γιατί, όπως είπε, αυτό που θα γίνει στην Κύπρο είναι αντί να κυνηγήσουν τους φοροφυγάδες, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπές σε θέσεις εργασίας και μισθούς στην υπηρεσία του φόρου εισοδήματος. «Δεν είναι με τις μειώσεις των θέσεων εργασίας που γίνεσαι αποτελεσματικός στην συγκέντρωση των χρημάτων της φοροδιαφυγής», κατέληξε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ για την κοινή συνεδρία με την EPSU, η έρευνα της EPSU απέδειξε ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η φοροαποφυγή καταγράφει ανοδική πορεία μεταξύ των αυτο-εργοδοτουμένων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Ιταλίας – η οποία αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και για την οποία η έρευνα της EPSU καταγράφει ποσοστά φοροαποφυγής 38.5% από τους δικηγόρους,  34.6% από τους αρχιτέκτονες, 32.4% από τους διαιτολόγους, 31.4% από τους οδοντιάτρους και 31.2% από τους ψυχολόγους. 

Επίσης, όπως έδειξε η έρευνα, εκεί όπου ενισχύθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες σημειώθηκε αύξηση των κρατικών εσόδων. Στην Ιταλία για κάθε ευρώ που διατέθηκε στις υπηρεσίες εισπράχθηκαν 3.6 ευρώ. Στην Ισπανία αυξήθηκαν οι κατ’ άτομο εισπράξεις οφειλών από 116.712 ευρώ το 2005 σε 250.888 το 2010. Στη Νορβηγία κάθε νέος φοροθέτης φέρει στο κράτος έσοδα ενός εκατομμυρίου, στη Βρετανία κάθε φοροθέτης εισπράττει  650 000 το χρόνο και στη Φιλανδία 627 000.

Πηγή ΚΥΠΕ