Καταρρέει η αυτοκρατορία «Ορφανίδης» – Αναζητεί σανίδα σωτηρίας


Διαβάστε επίσης, “”Στάση πληρωμών αν δεν δοθούν τα 250 εκ.”-Eντός 24 ωρών η απόφαση” και “Ομήρου: Η κυβέρνηση να πείσει τους εργαζόμενους προτού δανειστεί”.


Ουσιαστικά η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από τις τράπεζες για στήριξή της εταιρίας «Ορφανίδης», τη φέρνει ένα μόλις βήμα πριν την πλήρη αναστολή της λειτουργίας της.. 

Οι υπεραγορές που ανέστειλαν τη λειτουργία τους είναι:

  1. Η πρώην Philips στην Πάφο

  2. Η υπεραγορά στο Ζακάκι, Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό

  3. Ορμήδεια, Κλείτος και Οθέλλος στη Λάρνακα

  4. Οι υπεραγορές στην Ανθούπολη, Γέρι, Παλιομέτοχο και Αγίου Παύλου στη Λευκωσία. 

Παιχνίδια ευθυνών

Το απόγευμα το θέμα της στήριξης στην εταιρεία Ορφανίδης θα τεθεί επί τάπητος στα ανώτερα δώματα των τραπεζών. Η πλευρά της Ορφανίδης κατηγορεί τις τράπεζες (και ειδικά τη Λαϊκή) ότι θέτει προσκόμματα, ενώ τραπεζικές πηγές χρεώνουν στον Χρίστο Ορφανίδη προσπάθεια να μεταφέρει τις ευθύνες για τη σημερινή δεινή θέση της εταιρείας του στις τράπεζες.

Κατά τη σύσκεψη των τραπεζών την περασμένη Παρασκευή δεν λήφθηκε απόφαση για το θέμα της επικύρωσης του διορισμού του παραλήπτη και τη στήριξη της εταιρείας καθώς εκφράζονται σοβαροί προβληματισμοί για το κατά πόσον η ένεση ρευστότητας που ζητά η τράπεζα είναι αρκετή για να αναστρέψει την κατάσταση. 

Το ντόμινο εξελίξεων δεν αφήνει ανεπηρέαστους και του προμηθευτές, οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα από το κλείσιμο των 10 υπεραγορών, και την πιθανότητα κλεισίματος των υπολοίπων καθώς η εταιρία τους χρωστά 85εκ. ευρώ. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 13 Δεκεμβρίου ότι προχωρεί στο διορισμό του διαχειριστή Ανδρέα Ανδρονίκου με στόχο την αναστροφή της πορείας της εταιρείας και την επιβίωση της. Ο διορισμός πρέπει να επικυρωθεί από τις τράπεζες, στις οποίες, χρωστά πέραν των €150 εκ. 

Η εταιρεία έχει στη διάθεση της ακίνητα €340 εκ.