Κατηγορούνται για ανοχή Ελλάδα, Βέλγιο και Γαλλία


Διαβάστε επίσης, “Σε λειτουργία η Μονάδα 4 στο Βασιλικό” και “Αυστραλία: “Συγγνώμη” για τις αναγκαστικές υιοθεσίες”.


Στο στόχαστρο νέας παρέμβασης του Νίλς Μουϊζνιεκς, η Ελλάδα, η Γαλλία και το Βέλγιο, για το γεγονός ότι, με την ανοχή ή τη συνδρομή των κρατικών υπηρεσιών τους, δυσχεραίνεται το έργο των δικηγόρων και των Οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών.

Για να “στηρίξει” την παρέμβασή του, ο Επίτροπος επικαλείται την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου πληθαίνουν τα ακραία κρούσματα βίας κατά μεταναστών και των υποστηρικτών τους, από μέλη και βουλευτές του ακροδεξιού, όπως υπογραμμίζει, πολιτικού κόμματος της “Χρυσής Αυγής”.

Τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο εκφοβισμός, των δικηγόρων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών, ο Επίτροπος αναφέρει ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται άνοδος των περιστατικών βίας εναντίον εκείνων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, οι οποίοι όλο και συχνότερα αποκαλούνται “προδότες” και χαρακτηρίζονται “ως άτομα που απειλούν την εθνική ταυτότητα και ασφάλεια”.

Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο Επίτροπος Μουϊζνιεκς υπογραμμίζει ότι οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών βρίσκονται σε καθεστώς διαρκούς απειλής, δεχόμενοι επιθέσεις και αντιμετωπίζοντας νομικά εμπόδια στο έργο τους.

Στην συνέχεια της δημόσιας παρέμβασης του ο Επίτροπος στηλιτεύει τόσον τη Γαλλία όσον και το Βέλγιο για τις νομικές διατάξεις που έχουν θέσει σε ισχύ και με βάση τις οποίες ποινικοποιείται, εμμέσως πλην σαφώς, το έργο των υπερασπιστών των δικαιωμάτων μεταναστών.

Στην Γαλλία, διευκρινίζει, ορισμένες από τις νομικές διατάξεις, με τις οποίες χαρακτηρίζεται ως αδίκημα η αλληλεγγύη, αποτελούν μοχλό για την τιμωρία εκείνων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών ενώ στο Βέλγιο όπου, όπως σημειώνει, παρατηρείται ανάλογη τάση, πολλά πρόσωπα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών, συνελήφθησαν και βρίσκονται στη φυλακή.

Πηγή ΚΥΠΕ