Κληρίδης: Τράπεζες & Χριστόφιας έχουν ευθύνες – Οργιάζει η φοροδιαφυγή

Ο Πέτρος Κληρίδης, μιλώντας χθες βράδυ στην εκπομπή «60 λεπτά»  ανέφερε ότι «Ευθύνεται η Κυβέρνηση που βρεθήκαμε σε αυτή την οικονομική κατάσταση», προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσαμε να αποδώσουμε προσωπικές ευθύνες αλλά συλλογικές οι οποίες κατανέμονται στην Κυβέρνηση. «Οι προσωπικές ευθύνες βαραίνουν πιθανόν, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπ. Οικονομικών. Την μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι τράπεζες και η Βουλή η οποία θα μπορούσε να πάρει μέτρα κατά την ψήφιση των προϋπολογισμών», τόνισε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, επεσήμανε ότι αναμφίβολα, θα πρέπει να διερευνηθεί, αν η χρεοκοπία οφείλεται σε δόλο εκείνων που διαχειρίζονται τα χρήματα των τραπεζών.  «Δεν έχω αμφιβολία ότι ευθύνονται οι τράπεζες, ευθύνεται η Κεντρική Τράπεζα για πλημμελή έλεγχο που ασκούσε», πρόσθεσε.

Ο κ. Κληρίδης, διερωτήθηκε επίσης για τον ρόλο των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. «Τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών απέτυχαν. Γιατί οι μέτοχοι ψήφιζαν τα διοικητικά συμβούλια και περίμεναν να οδηγηθούν τα πράγματα εδώ που φτάσαμε;

 Κληθείς να απαντήσει σε σχέση με τις επαφές του ιδίου με τα τους εμπειρογνώμονες του οίκου Alvarez & Marshall για τις ευθύνες στο τραπεζικό σύστημα, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μια συνάντηση στην οποία ο ίδιος παραβρέθηκε, προσθέτοντας ότι ανταλλάγησαν και επιστολές. «Η απόδοση ευθυνών, είναι στα χέρια του οίκου και δεν θα μπούμε στα πόδια των εμπειρογνωμόνων. Πιθανόν, όμως, τα πορίσματά τους να μας οδηγήσουν σε ποινικές ανακρίσεις», τόνισε.

Σε σχέση με τις διαγραφές χρεών που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Πέτρος Κληρίδης ανέφερε ότι η διαπλοκή που υπάρχει στον τόπο μας, είναι παγκόσμιο φαινόμενο, προσθέτοντας ότι αν αυτή η διαπλοκή φτάνει στα όρια της διαφθοράς, σαφώς και υπάρχουν, είπε, ποινικές ευθύνες.

Όργιο Φοροδιαφυγής από δικηγόρους

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι Πασίγνωστοι δικηγόροι, φοροδιαφεύγουν, ενώ, παρότι κινούνται στα κτήρια όπου επιβάλλεται η δικαιοσύνη, οι δικαστικοί επιδότες, δεν μπορούν να τους εντοπίσουν. «Υπάρχει δικηγόρος που έλαβε από την Εισαγγελία συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για υποθέσεις που ανέλαβε, πήρε τόσα, όσα δεν δήλωσε ότι έχει εισόδημα για όλο το χρόνο στο ΦΠΑ. Πασίγνωστοι δικηγόροι, είναι άφαντοι, δεν τους βρίσκουν οι επιδότες να τους παραδώσουν τις κλήσεις. Είναι τραγικό και στην έκταση που παρουσιάζεται στον τόπο μας είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, αναφέρθηκε και στο ρουσφέτι που επίσης χαρακτήρισε, μάστιγα της κυπριακής κοινωνίας.«Εκεί όπου υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ρουσφετιού, ποινικοποιείται. Οδηγήσαμε στο παρελθόν περιπτώσεις λειτουργών, ενώπιον του δικαστηρίου και έχουν καταδικαστεί».

Ένα δημοσίευμα, είπε, δεν μπορεί να αποτελεί  στοιχείο απόδειξης ρουσφετιού ιδιαίτερα όταν ο δημοσιογράφος επικαλείται το δημοσιογραφικό του απόρρητο.«Αν αποκτήσουμε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, θα σταματήσει να υπάρχει ρουσφέτι»