Κρίση και στις φυλακές … κομμένο το χαλούμι


Διαβάστε επίσης για την υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης από τους Moodys. Διαβάστε ακόμα για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.


Σύμφωνα με τον «Φ» , η κρίση χτύπησε και τις φυλακές με αποτέλεσμα το χαλούμι να το δουν «ελιά» οι φυλακισμένοι, μετά από αναπροσαρμογές στο συσσίτιο. Κάποια εδέσματα έκαναν «φτερά», την ώρα που την θέση τους αντικατέστησαν οι ελιές, ενώ το κρέας στα γεύματα έχει περιοριστεί. 

Το κονδύλι για τα τρόφιμα και τα καύσιμα έχει τελειώσει από τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξασφάλισε μετά από αρκετές προσπάθειες χρήματα για την κάλυψη αναγκών των φυλακών ώς τον Δεκέμβριο και αυτό μετά δυσκολίας, αφού μπορεί και να μην καλύψουν τις ανάγκες μέχρι το τέλος του χρόνου. Για αυτό και αναγκάστηκαν να προβούν σε αναπροσαρμογές στο συσσίτιο.

Ο μεγάλος αριθμός καταδίκων που βρίσκεται αυτό το διάστημα στις Κεντρικές Φυλακές  και ξεπερνά τους 750, είναι και ένας λόγος που ανάγκασε τις περικοπές στο «γεύμα». 

Κομμένο το χαλλούμι που δινόταν σε τακτική βάση στους κατάδικους. Τώρα τους παρέχονται ελιές μαύρες. Ενώ την θέση του σάντουιτς που δινόταν σχεδόν κάθε πρωί, πήρε μια φέτα ψωμί, λίγη μαρμελάδα και βούτυρο. 

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω το κρέας περιορίστηκε στα γεύματα των φυλακισμένων και αντικαταστήθηκε περισσότερο με χαμηλού κόστους τρόφιμα όπως ζυμαρικά και όσπρια.

Πέρα από το συσσίτιο αλλαγές γίνονται από τη Διεύθυνση και στη χρήση των καυσίμων, αφού δόθηκαν οδηγίες για περιορισμό των διακινήσεων με υπηρεσιακά οχήματα. 

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυλακές έρχονται αντιμέτωπες με ακόμα ένα πρόβλημα, αυτό της  έλλειψης προσωπικού, αφού όσοι έχουν αφυπηρετήσει δεν έχουν αντικατασταθεί και από την άλλη ενώ ένας σημαντικός αριθμός δεσμοφυλάκων απουσιάζει με άδεια ασθενείας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως οι βάρδιες βγαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς βαθμούχο και για 120 κατάδικους υπάρχουν μόνο δύο δεσμοφύλακες.