Κρίσιμες πολιτικές μάχες για το μνημόνιο τον Δεκέμβριο


Διαβάστε επίσης για τη δύσκολη διετία της Κύπρου λόγω Μνημονίου. Διαβάστε ακόμα για την επιθυμία της Κομισιόν για παύση της υποχρεωτικής θητείας στην Ελλάδα.


Τα πράγματα στο Eurogroup σίγουρα δεν θα είναι τόσο εύκολα καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν κάποιοι εταίροι μας θα βάλουν στο τραπέζι πολιτικά θέματα, όπως ο εταιρικός φόρος. Την ερχόμενη Δευτέρα τα βασικά στοιχεία του προσχεδίου του μνημονίου θα συζητηθούν, καθώς και οι προοπτικές με βάση τις πληροφορίες της τρόικας.

Πάντως την Δευτέρα δεν θα υπάρξει συμφωνία, γιατί θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Pimco, με την ενδιάμεση έκθεσή της να γίνεται γνωστή στις 7 Δεκεμβρίου, ώστε να γνωρίζουμε τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι Βρυξέλλες, χθες, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα έκτακτο Eurogroup (προσδιορίζεται στις 13 Δεκεμβρίου) εφόσον η κυβέρνηση ψηφίσει όλα όσα προνοεί το μνημόνιο. 

Η έκθεση της Pimco που θα καθορίζει το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και κατ επέκταση την βιωσιμότητα του χρέους, η ψήφιση του προϋπολογισμού και η ψήφιση όλων των νομοσχεδίων του μνημονίου ουσιαστικά θα καθορίσουν και το τελικό χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της πρώτης δόσης. 

Το ημερολόγιο του Τρόμου


Για την κυβέρνηση, θα πρέπει όλα τα είναι τελειωμένα μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Στις 5 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Στις 6 Δεκεμβρίου θα κατατεθούν τα 20 νομοσχέδια του μνημονίου με στόχο να ψηφιστούν στις 13 Δεκεμβρίου ώστε να υπάρχει ψηφισμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο. Την ίδια ημερομηνία θα επιδιώξει να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup όπου θα κλειδώσει οριστικά η συμφωνία και θα καθοριστεί η ημερομηνία εκταμίευσης της πρώτης δόσης. 

Πάντως η Λευκωσία πιέζεται για να μπορέσει να εξασφαλίσει προσωρινή χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των επόμενων μηνών μέχρι να αρχίσει η ροή κεφαλαίων μέσω του μνημονίου. Ήδη έχει πραγματοποιήσει επαφές με ρωσικές τράπεζες για εξασφάλιση €750 εκατ.