Κύπρος: Ένα κράτος “φούσκα”

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Δηλαδή είχες μια οικονομία που δε βασιζόταν σε τίποτα. Μπουμ  Κι έτσι φίλε έχει το παραμυθάκι… στην Κύπρο υπάρχει πενταπλό τζακ ποτ

1.φούσκα ακινήτων 

2.φούσκα ιδιωτικού δανεισμού 

3.φούσκα χρηματιστηρίου 

4.φούσκα τραπεζικού 

5.φούσκα κρατικού χρέους 

Σήμερα, το κράτος πια επίσημα μας λέει πως αν δεν δανειστεί από τα Ταμεία των εργαζομένων της Cyta και της ΑΗΚ, δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς και 13ο στο δημόσιο. Το αποκάλυψε το 24Η από την περασμένη Παρασκευή, δυστυχώς.

Σήμερα, οι Κυπριακές Αερογραμμές εάν δεν πάρουν τα 16 εκ. ευρώ, απλώς καταρρέουν. Δεν θα μπορούν να καταβάλουν μισθούς και 13ο στους εργαζομένους.  

Την ίδια ώρα μέσω τραπεζικού δανεισμού οι επιχειρήσεις κολυμπούσαν σε φρέσκο χρήμα, έτοιμο για επενδύσεις… δανεικές. Η κρίση έβγαλε στην επιφάνεια όλη την αλήθεια σχετικά με το επιχειρείν στην Κύπρο. Οτι οι περισσότεροι από τους γίγαντες είχαν πήλινα πόδια. Και με το που φύσηξε το αεράκι της κρίσης κατέρρευσαν και σωριάστηκαν στο έδαφος

Ο Χρίστος Ορφανίδης της μεγαλύτερης κυπριακής αλυσίδας super market στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Υπεραγορές παντού, ακόμη και μέσα στη μέση του δρόμου. Η μπίζνα στο ζενίθ, κατά πολλούς «τάιζε» τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ.

Ο γενικός διευθυντής και μεγαλομέτοχος (90%) της Cyfast Λούης Κωνσταντίνου βρίσκεται το πιθανότερο εκτός Κύπρου. Τη βδομάδα που πέρασε, εταιρείες που είχαν προϊόντα στη Cyfast, τα απομάκρυναν αφού δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη. Παράλληλα, οι περίπου 30 υπάλληλοι της εταιρείας, αποτάθηκαν για ανεργιακό επίδομα λόγω εγκατάλειψης από τον εργοδότη.

Οι βασικοί τραπεζίτες της εταιρείας, Λαϊκή, cdb bank και Τράπεζα Κύπρου, ξεκίνησαν διαδικασίες για διορισμό Παραλήπτη-Διαχειριστή για την εταιρεία, σε πρώτο στάδιο.

Ολόκληρη η χώρα είναι μια φούσκα.