Λιλλήκας: Ανησυχίες για το δανεισμό από ημικρατικούς


Διαβάστε επίσης, “Kρίσιμη μέρα για το δανεισμό από ημικρατικούς” και “Λουκέτο σε 10 υπεραγορές «Ορφανίδης» – Ξεκίνησε η κατάρρευση;”.


«Θέλω να εκφράσω», είπε, «τις έντονες ανησυχίες μου για το δανεισμό στον οποίο προχωρεί η Κυβέρνηση από τους ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά και από ταμεία προνοίας. Με βάση τις εκτιμήσεις και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και τα αποτελέσματα της Pimco που έχουμε δει, φαίνεται ότι το ύψος του δανεισμού που θα χρειαστεί η κυπριακή Κυβέρνηση από την Τρόικα θα ξεπεράσει πιθανόν και τα 20 δισεκατομμύρια».

«Υπάρχουν ήδη», συνέχισε, «εύλογες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη προτού η Κυβέρνηση προχωρήσει στην επιπλέον δανειοδότησή της από τους ημικρατικούς οργανισμούς».

Στη συνέχεια, ο κ. Λιλλήκας σχολίασε τη χτεσινή δήλωση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη για το αξιοποιήσιμο των αποθεμάτων φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12.

«Θέλω να χαιρετίσω», ανέφερε, «τη δήλωση του κ. Συλικιώτη, ο οποίος αναγνώρισε ότι σύντομα θα είναι αξιοποιήσιμα τα αποθέματά μας φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12. Ελπίζω ότι και μετά την τοποθέτηση αυτή του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο κ. Μαλάς και ο κ. Αναστασιάδης θα αποδεχθούν την πρότασή μας για μια κοινή συνάντηση για να διαμορφώσουμε από κοινού μια στρατηγική άμεσης αξιοποίησής του φυσικού μας αερίου και έξοδο της Κύπρου από τα τραγικά διλήμματα και αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται σήμερα».

Αναφερόμενος, ο κ. Λιλλήκας στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες ανέφερε πως θα έχει συνάντηση με το Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο «με τον οποίο» όπως είπε «θα ανταλλάξουμε απόψεις και για το κυπριακό πρόβλημα αλλά και για τα ευρωπαϊκά θέματα και ιδιαίτερα τα θέματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ανάπτυξης προγραμμάτων που να θέτουν την ευρωπαϊκή οικονομία σε αναπτυξιακό προσανατολισμό».

«Θα καλύψουμε επίσης», κατέληξε, «θέματα που αφορούν την ενέργεια και τη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως και άλλα ζητήματα ασφάλειας που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας».

Πηγή ΚΥΠΕ