Λιλλήκας για Βίζερ, οικονομία και… Χριστούγεννα

Συμπλήρωσε ο κ. Λιλλήκας «δεν γνωρίζουμε το τελικό  ύψος του δανεισμού όπως και δεν γνωρίζουμε το επιτόκιο που θα κληθούμε να πληρώσουμε» προσθέτοντας ότι «όλα αυτά τα βασικά στοιχεία θα πρέπει να τα έχουμε ενώπιον μας για να μπορέσουμε να πάρουμε και οριστικές αλλά και υπεύθυνες τοποθετήσεις απέναντι στον μνημόνιο».


Διαβάστε επίσης γιατί είναι αβέβαιο το μέλλον μας και για τις ευχές του ΔΗΚΟ.


Σε περιοδεία του σε καταστήματα εμπορικού κέντρου στη Λευκωσία, ο κ. Λιλλήκας είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup και της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αυστριακού οικονομολόγου Τόμας Βίζερ, ότι «είναι γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση τους προηγούμενους μήνες στις διαπραγματεύσεις και έχουμε εγκλωβιστεί σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».

«Ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι τελικοί όροι του μνημονίου, δεν γνωρίζουμε και δεν έχουμε στα χέρια μας τη σύμβαση, δεν γνωρίζουμε το τελικό  ύψος του δανεισμού όπως και δεν γνωρίζουμε το επιτόκιο που θα κληθούμε να πληρώσουμε» ανέφερε και είπε ακόμα ότι «όλα αυτά τα βασικά στοιχεία θα πρέπει να τα έχουμε ενώπιον μας για να μπορέσουμε να πάρουμε και οριστικές αλλά και υπεύθυνες τοποθετήσεις απέναντι στον μνημόνιο».

Ο κ. Βίζερ, σε συνέντευξή του στην 

«Η Καθημερινή της Κυριακής

», είπε ότι η καθυστέρηση στην υπογραφή του μνημονίου οφείλεται στην κωλυσιεργία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυπριακή κυβέρνηση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2013 -πριν δηλαδή τις προεδρικές εκλογές- θα έχει υπογραφεί το κυπριακό Μνημόνιο.

Μικρομεσσαίες επιχειρήσεις και οικονομική κρίση

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομία ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «έχω επισκεφτεί εμπορικούς δρόμους και καταστήματα σε όλες τις επαρχίες και συνομίλησα με πάρα πολλούς εμπορευόμενους και είναι γεγονός ότι τα καταστήματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης με πάρα πολύ ψηλές δαπάνες ιδιαίτερα λόγω της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος»

Πολλά καταστήματα έχουν ήδη κλείσει είπε και πρόσθεσε ότι «οι περικοπές μισθών και οι περικοπές στον 13 μισθό και οι περικοπές στα επιδόματα φοβάμαι πως θα αφήσουν σοβαρά σημεία κρίσης και μετά τις γιορτές πολύ φοβάμαι ότι και άλλα καταστήματα θα οδηγηθούν σε κλείσιμο αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των ανέργων μας».

«Ελπίζω και έχουμε υποχρέωση να πρυτανεύσει και στα πολιτικά πρόσωπα και στις κομματικές ηγεσίες πνεύμα συναίνεσης για να μπορέσουμε από κοινού  να βρούμε και να καταθέσουμε προτάσεις που θα δίνουν λύσεις και προοπτική ανάπτυξης στον τόπο μας» ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Χριστουγεννιάτικες ευχές

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στο πνεύμα των ημερών και είπε ότι «αυτές τις ημέρες στρέφουμε τη σκέψη μας στους εγκλωβισμένους, στους πρόσφυγες, στις οικογένειες των αγνοουμένων και σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αυτές τις ημέρες της γιορτής και της αγάπης εύχομαι να πρυτανεύσει η κοινωνική αλληλεγγύη και όλοι μαζί οι πολίτες να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας οι οποίοι στερούνται των βασικών αγαθών την ευκαιρία να έχουν και να περάσουν και οι ίδιοι με τις οικογένειες τους αξιοπρεπείς γιορτές».

«Τα έχουμε καταφέρει σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες και μπορούμε και σήμερα να διατηρήσουμε την ελπίδα, να διατηρήσουμε τις προοπτικές για το μέλλον έτσι ώστε παρά τις όποιες δυσκολίες μέσα στο 2013 να ξαναθέσουμε την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης», είπε τέλος ο κ. Λιλλήκας.

Πηγή: ΚΥΠΕ