Λιλλήκας : “Σε δημοψήφισμα το μνημόνιο αν αφαιρεί κυριαρχία ΦΑ”


Διαβλαστε επίσης, Aναστασιάδης: “Υπερχείλισε η λεκάνη των ψήφων” και Ε.Μαύρου: Νομοσχέδιο φορολόγησης ακίνητης περιουσίας.


Σε δηλώσεις του στο περιθώριο περιοδείας του στην εμπορική οδό Ανεξαρτησίας στη Λεμεσό ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι εάν το μνημόνιο επιτρέπει στη Κυπριακή Δημοκρατία να διαχειριστεί τον εθνικό μας πλούτο όπως θέλει ελεύθερα και κυρίαρχα τότε θα αξιοποιήσουμε το 12 και θα αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο αποπληρώνοντας την τρόικα».

«Εάν η σύμβαση αφαιρεί την κρατική κυριαρχία για να μπορεί να αξιοποιήσει τον εθνικό μας πλούτο χρειάζεται την έγκριση και το τονίζω την έγκριση της τρόικα, τότε κατά την άποψη μου το μνημόνιο θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα διότι δεν θα δεσμεύσει την σημερινή Κυβέρνηση ή την επόμενη αλλά πολλές άλλες γενιές και δεν μας έχει εξουσιοδοτήσει ο οποιοσδήποτε να δεσμεύσουμε και τις επόμενες γενιές», σημείωσε.

Θα πρέπει, ανέφερε, να κινηθούμε άμεσα προς την αξιοποίηση του οικοπέδου 12. Τους επόμενους ένα δυο μήνες η Νόμπολ θα προχωρήσει στη δεύτερη γεώτρηση. Όλοι συμφωνούμε, με κάποιες εξαιρέσεις, ότι υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης του οικοπέδου 12 και ο Υπουργός Εμπορίου το έχει δηλώσει πολύ πρόσφατα. Για εμάς θα είναι η πρώτη προτεραιότητα στη άμεση αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου. Δόξα τω Θεό διαθέτουμε υδρογονάνθρακες και σε άλλα οικόπεδα. Μπορούμε να κάνουμε και διαχείριση για το μέλλον διασφαλίζοντας το μέλλον των επόμενων γενιών. Να δώσουμε προοπτική και στους νέους μας που έχουν ξεκινήσει να μεταναστεύουν – το θεωρώ διπλά αν θέλετε εγκληματικό και γιατί στερούνται από τις οικογένειες τους αλλά και γιατί όταν θα τους χρειαστεί η πατρίδα δεν θα τους έχουμε για να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους» ανέφερε.

Όσον αφορά την περιοδεία του ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε δυστυχώς το πόσο η οικονομική κρίση έχει δυσκολέψει τους καταστηματάρχες πολλοί από τους οποίους δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν την επιβίωση των επιχειρήσεων τους. Ελπίζω με το νέο χρόνο να μας δοθεί η ευκαιρία να γυρίσουμε την οικονομία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης γιατί πολύ φοβάμαι αν συνεχίσει η ύφεση και με το νέο χρόνο πάρα πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν και χιλιάδες νέοι θα βγουν στην ανεργία».

«Θέλουμε ο κόσμος να διατηρήσει το ηθικό του, την ελπίδα του – τα έχουμε καταφέρει και σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές. Σήμερα έχουμε δυνατότητες που δεν είχαμε το 1974 και μπορούμε πολύ σύντομα να φέρουμε την ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στον τόπο μας”,  κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ