Μαλάς: Όχι στο ξεπούλημα της ΑΗΚ

 Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που κράτησε πέραν της μίας ώρας, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την πορεία της ΑΗΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι τόσο η Αρχή όσο και η CYTA δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Ανέφερε ακόμη ότι έχουν κοινωνική αποστολή σε μια χώρα η οποία είναι ημικατεχόμενη και παρέχουν τις υπηρεσίες τους κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες και πολιτικές και κοινωνικές.


Διαβάστε επίσης για τις πρώτες αντιδράσεις βουλευτών στα μνημονιακά νομοσχέδια


«Ξεκαθάρισα ότι στη δική μου διακυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσω σε ιδιωτικοποίηση αυτών των οργανισμών, ακόμη και από οικονομικής απόψεως ούτε η μετοχοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού προσφέρεται είτε για την ανάπτυξη του ιδίου του οργανισμού, αλλά και για οποιαδήποτε μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο αλλά και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του Κύπριου πολίτη και να αναπτυχθεί, δεδομένου, όπως είπε,  ότι η πολιτεία της παρέχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο. Ανέφερε ακόμη ότι έθεσε στην ηγεσία της Αρχής συγκεκριμένες εισηγήσεις για χρηματοδότηση προγραμμάτων αριστείας.

«Εχω εισηγηθεί όπως τόσο η ΑΗΚ όσο και η CYTA συνενώσουν τις προσπάθειές τους και βάλουν μέρος των κερδών τους για την χρηματοδότηση προγραμμάτων αριστείας στο τομέα της έρευνας, συγκεκριμένα εισηγήθηκα ότι και οι δύο εταιρείες μπορούν να συνεισφέρουν από κοινού μέχρι και 15 εκ. που θα σημαίνει προγράμματα αριστείας για περίπου 800-1000 επιστήμονες”, ανέφερε ο κ. Μαλάς. Πρόσθεσε ότι δεδομένης και της κοινωνικής αποστολής αλλά και της ανάγκης αναβάθμισης των δικών τους υπηρεσιών,  η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν το προϊόν τους αλλά και να διεισδύσουν στην κοινωνία περισσότερο.

«Επίσης προβλημάτισα την ηγεσία με μια εισήγηση για μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος, σε καιρούς οικονομικά δύσκολους νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας τέτοιος προβληματισμός, έτσι ώστε να μετριαστεί το ψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο φυσικά είναι αποτέλεσμα του πολύ ψηλού κόστους στη καύσιμη ύλη», ανέφερε.

Συνεχάρη ακόμη το ΔΣ αλλά και το προσωπικό της Αρχής για το «μικρό θαύμα»,  το οποίο έχουν επιτελέσει με την ανοικοδόμηση του Βασιλικού.«Μας έχουν διαψεύσει όλους, ή τουλάχιστο εκείνους που κινδυνολογούσαν και φαίνεται ότι το κόστος θα είναι μικρότερο και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης πολύ πιο μικρός από όσο είχε υπολογιστεί», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Χάρης Θράσου ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τα πιο βασικά θέματα που απασχολούν σήμερα την ΑΗΚ και αντηλλάγησαν απόψεις.

«Πρέπει να πω ότι σχεδόν σε όλα τα θέματα οι απόψεις μας ταυτίζονται και είμαστε βέβαιοι ότι με την εφαρμογή αυτών των θέσεων, η Αρχή Ηλεκτρισμού θα μπορεί να διατηρηθεί σαν ένας αξιόπιστος οργανισμός και να προσφέρει τις υπηρεσίες της και αυτό θα αποβεί και προς όφελος των καταναλωτών γενικότερα», ανέφερε ο κ. Θράσου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ