Μαυρογιάννης: Η Προεδρία πέτυχε σημαντικό έργο


Διαβάστε επίσης, “ΥΠΕΞ: θα εκπροσωπήσει την ΕΕ σε συναντήσεις με τρίτες χώρες” και “Απολογισμός της Κυπριακής Προεδρίας από την ΥΠΕΣ”.


Ο κ. Μαυρογιάννης μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες, κατά την οποία προέβη σε έναν απολογισμό του έργου της Προεδρίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών.

Παρόντες στη διάσκεψη ήταν επίσης εκπρόσωποι της Ιρλανδικής Προεδρίας, που αναλαμβάνει την προεδρία την 1η Ιανουαρίου 2013, στο πλαίσιο του τρίο προεδρίας με την Λιθουανία και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρογιάννης πλαισιωνόταν από τον Eamon Gilmore, Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ιρλανδίας και την Lucinda Creighton, Ιρλανδή Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα, οι οποίοι στη συνέχεια παρουσίασαν τις προτεραιότητες της χώρας τους.

Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε τη θέση ότι η Κυπριακή Προεδρία κατάφερε να εκπληρώσει μια από τις κύριες φιλοδοξίες της που ήταν να ενεργήσει ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής χωρίς κρυφή ατζέντα και προς όφελος όλης της ΕΕ, συμβάλλοντας παράλληλα στη διοργανική συνεργασία.

«Η Κυπριακή Προεδρία έχει πετύχει στοχευμένα και σημαντικά αποτελέσματα για ολόκληρη την Ενωση, μέσω μιας λειτουργικής, πραγματιστικής και προσανατολισμένης σε αποτελέσματα προσέγγισης», υπογράμμισε ο κ. Μαυρογιάννης.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε η Προεδρία για το θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ που αποτελούσε μια από τις κύριες προτεραιότητές της. Όπως είπε, η Προεδρία δεν έκλεισε το θέμα αυτό, αλλά κατάφερε να το προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ούτως ώστε να βρεθούν πιο κοντά σε μια συμφωνία, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας αρχές του 2013 επί Ιρλανδικής Προεδρίας.

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου της Κυπριακής Προεδρίας, αναφέρθηκε στα κυριότερα επιτεύγματα όπως είναι η συμφωνία για το πακέτο του Ενιαίου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας, η οποία ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί 30 χρόνια.

Τόνισε επίσης τη σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ), λέγοντας ότι θα φέρει την ΕΕ ένα βήμα πιο κοντά στην τραπεζική ένωση. Επίσης, αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε σε σχέση με το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και τη Διακυβέρνηση Σένγκεν.

Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης έκανε αναφορά και στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου επί σημαντικών δράσεων για την Πράξη της Ενιαίας Αγοράς, όπως τα ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων και το ταμείο κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, οι διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές και η Εναλλακτική και Ηλεκτρονική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών.

«Με λίγα λόγια, η φιλοδοξία μας ήταν να συνεισφέρουμε έστω και λίγο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και, θεωρώ ότι τα σημαντικά αποτελέσματα της Προεδρίας μας αντικατοπτρίζουν ότι το πετύχαμε», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ