Με διπλάσια ταχύτητα λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική


Διαβάστε επίσης και δείτε pics με τις διαστημικές ιστορίες του 2012 και τι ετοιμάζουν Google και Motorola.


Σύμφωνα με μελέτες των δεικτών θερμοκρασίας, του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Nature Geoscience, οι πάγοι της Ανταρκτικής θερμαίνονται και λιώνουν σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα, απ’ ό,τι νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Oι ερευνητές ανέλυσαν τις μετρήσεις της θερμοκρασίας από τον αμερικανικό Ανταρκτικό Σταθμό Byrd και διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία ξεπερνά κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου τον μέσο στατιστικό δείχτη της περιόδου από το 1958 ως το 2010.

Οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν σαφώς την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η αύξηση της θερμοκρασίας, κατά τη γνώμη τους, μπορεί να προκληθεί από τον ζεστό αέρα που μεταφέρεται από τους ανέμους από τις τροπικές περιοχές του Ειρηνικού ωκεανού, αλλά αποφεύγουν να πουν ότι είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

“Τα αποτελέσματα-ρεκόρ μας δείχνουν ότι η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι στη Δυτική Ανταρκτική, θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία των παγόβουνων και να προκληθεί μεγαλύτερη άνοδος της στάθμης της θάλασσας από ό, τι ήδη σημειώνεται», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής David Bromwich.

Για περισσότερες ειδήσεις από τo περιβάλλον διαβάστε στο 24Η.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.