Με “ρεκόρ” ψήφων περνά ο μνημονιακός προϋπολογισμός


Διαβάστε επίσης, “Με “ρεκόρ” ψήφων περνά ο μνημονικός προϋπολογισμός” και “Εφημερίδες: Στη Βουλή ο προϋπολογισμός“.


Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού θα ξεκινήσει από τις 09:00 το πρωί με 10λεπτες ομιλίες Βουλευτών.

Η πρωινή συνεδρία της Ολομέλειας θα διακοπεί γύρω στις 13:00 για ένα ολιγόωρο διάλειμμα και θα επαναρχίσει στις 15:00 με συνέχεια των βουλευτικών παρεμβάσεων.

Αναμένεται, κατόπιν των όσων έχουν λεχθεί και χθες από αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής στις πρώτες των τοποθετήσεις επί του Προϋπολογισμού, ότι θα κατατεθούν, μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ομιλιών, τροπολογίες για συγκεκριμένες πρόνοιες του Κρατικού Προϋπολογισμού, ο οποίος, αφού διαμορφωθεί αναλόγως, θα τεθεί προς ψήφιση γύρω στις 19:30 – 20:00.

Προϋπολογισμός φτώχειας

Η συμφωνία με την τρόικα ουσιαστικά κάνει την όλη διαδικασία τυπική καθώς δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές όπως στο παρελθόν.

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός των τελευταίων δεκαετιών που προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας. Η μείωση του ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 3,5% και θα είναι η μεγαλύτερη από το 1975. 

Προβλέπει τη μείωση των δαπανών κατά 6% στα €7 δισ. και αύξηση των εσόδων κατά 1% στα €5,8 δισ. 

Το έλλειμμα αναμένεται να περιοριστεί κοντά στο 3% από 5,8% του ΑΕΠ που υπολογίζεται.

Παγώνουν τον… Συλικιώτη

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ προτείνουν το σταύρωμα του μετοχικού κεφαλαίου της Κρατικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων ύψους €1 εκ. που εμπίπτει στο κονδύλι €64 εκ. για αγορά μετοχών. 

Επίσης τα δύο κόμματα θα καταθέσουν τροπολογίες με τις οποίες καταργείται το άτοκο δάνειο για την αγορά αυτοκινήτου. 

Αναμένονται τροπολογίες για αναστολή της πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής – θέσεις, ενώ εισηγούνται σταύρωμα του κονδυλίου για άλλα αναπτυξιακά προγράμματα ύψους €1,7 εκ. το οποίο χρησιμοποιούν οι υπουργοί για να ενισχύουν οικονομικά κοινότητες. 

Και φέτος το ΔΗΚΟ θα ζητήσει σταύρωμα του κονδυλίου για τα επιδόματα που παραχωρούνται στους πολιτικούς πρόσφυγες και στους αιτούντες για πολιτικό άσυλο.