Μνημονιακή διαδήλωση από ΠΕΟ και ΕΔΟΝ έξω από το Σπίτι της Ε.Ε.

Εκεί δηλαδή όπου στεγάζονται το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να μεταφερθεί το μήνυμα ότι οι συνδικαλιστές δεν πρόκειται να αποδεχθούν και να στηρίξουν τον μονόδρομο του μνημονίου.


Διαβάστε επίσης για τον αναβρασμό στο δημόσιο με τις περικοπές. Διαβάστε ακόμα τι ώρα αναμένεται να σταλεί η έκθεση της Pimco.


Στη διαδήλωση παρέστη ο ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος που δεσμεύτηκε εξ’ ονόματος των 82 εκατομμυρίων μελών της Ομοσπονδίας σε 120 χώρες του κόσμου ότι η Παγκόσμια Συνδικαλιστική θα παραμείνει στο πλευρό των Κυπρίων εργαζομένων.

Χαρακτηρίζοντας εύστοχη την επιλογή των γραφείων της ΕΕ, εξήγησε ότι «οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την κρίση βρίσκονται στην καρδιά της ΕΕ, μέσα το ΔΝΤ, στην Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 12.00 το μεσημέρι και διαδήλωσαν ειρηνικά την αντίθεσή τους στα μέτρα του μνημονίου κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Μεταξύ των συνθημάτων που αναγράφονταν στα πανό ή που φώναζαν οι διαδηλωτές ήταν : «ΠΕΟ : Λιτότητα = φαύλος κύκλος», «ΠΕΟ: Όχι στην Ευρώπη της λιτότητας», «ΠΕΟ: Μην μας φορτώνετε τα λάθη των τραπεζών», «Δουλειά, Δουλειά στη νέα τη γενιά. ΕΔΟΝ»,  «Το Μέλλον μας ανήκει αγώνας για μόρφωση – δουλειά», «Η νέα γενιά το απαιτεί, οι φταίχτες τραπεζίτες να πάνε φυλακή», «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι με την αριστερά αντίσταση και πάλη», «Η ΠΕΟ δυνατή τους εργάτες οδηγεί», «Όχι στην Ευρώπη των πλουτοκρατών, ζήτω η Ευρώπη των λαών», «Εργάτες του κόσμου ενωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε».

Ο επανεκλεγείς ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης απευθυνόμενος στους διαδηλωτές είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να εκδηλώσουμε το θυμό μας, την αντίδραση, την απαρέσκεια μας για τις πολιτικές της ΕΕ, τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές και κοινωνικές φιλοσοφίες που έχουν οδηγήσει την Ευρώπη, από την υποτιθέμενη Ευρώπη της ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής σε Ευρώπη της φτώχιας, της ανεργίας, της απορύθμισης και της υπόσκαψης του κοινωνικού κράτους».

Αναφέροντας ότι «αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη των λαών, επειδή η Ευρώπη της Τρόικας δεν είναι η Ευρώπη που οραματίστηκε κανένας Ευρωπαίος, συνταξιούχος, νέος εργαζόμενος», πρόσθεσε πως «η πολιτική που θέλει να επιβάλει η Τρόικα και στην Κύπρο με τις συνταγές της σκληρής και ισοπεδωτικής λιτότητας που έχουν ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει πλήρως και καταρρεύσει σε άλλες χώρες».

«Στην Κύπρο είναι ολοφάνερο ότι το κράτος και η κοινωνία πληρώνει τα σπασμένα της αλόγιστης και απαράδεκτης λειτουργίας ενός τραπεζικού συστήματος, το οποίο με τον κερδοσκοπικό τρόπο που λειτούργησε οδήγησε τον τόπο σε αυτές τις εφιαλτικές επιβολές της Τρόικας», συνέχισε ο ΓΓ της ΠΕΟ τονίζοντας ότι «το εργατικό κίνημα με αυτή τη διαδήλωση καθιστά ξεκάθαρο ότι απορρίπτει αυτές τις πολιτικές και διατρανώνει ότι είναι αποφασισμένο να δώσει όλες τις δυνάμεις του και να αγωνιστεί ώστε να στηρίξει τους εργαζόμενους και τους αδύνατους».

Διατυπώνοντας τη θέση ότι «στην Κύπρο την κρίση έφεραν η κερδοσκοπία και η μανία για εύκολα κέρδη», ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε ποτέ ότι η ΑΤΑ θα είναι μισή, ότι τα όρια αφυπηρέτησης θα ανεβαίνουν μέχρι να φθάσουμε στο σημείο ο εργαζόμενος να συνταξιοδοτείται όταν βρίσκεται ένα μέτρο πριν τον τάφο και ότι είμαστε εμείς το βαρίδι στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ότι είναι οι μισθοί μας αυτοί που δημιουργούν την κρίση».

Ευτυχώς που είχαμε μια Κυβέρνηση και ένα Πρόεδρο δημοκρατικό, αριστερό, προοδευτικό και έδωσε τη μάχη για να είναι το μνημόνιο όσο γίνεται πιο ισορροπημένο και πιο δίκαιο, είπε, προσθέτοντας πως αν Κυβέρνηση ήταν “οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, αυτοί που ενστερνίζονται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Τρόικας το μνημόνιο θα ήταν πολύ χειρότερο”, συνέχισε ο κ. Κυρίτσης.

«Υψώνουμε και εμείς τη φωνή μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους της ΕΕ, με τη φωνή των συναδέλφων μας της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους εργαζόμενους από τις επιθέσεις», είπε και καταλήγοντας μετέφερε τη «διαβεβαίωση του 26ου Συνεδρίου ότι η ΠΕΟ ήταν και παραμένει στις επάλξεις, ισχυρή, ενωμένη και ότι αυτές οι πολιτικές θα βρουν ασπίδα και αντίσταση».

Ο ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι για το συνέδριο της ΠΕΟ ήρθαν στην Κύπρο αντιπροσωπείες από 31 χώρες της υφηλίου.

Πρόσθεσε ότι «με την παρουσία μας εδώ θέλουμε να δηλώσουμε παρόντες στις κρίσιμες στιγμές στις οποίες βρίσκεται η εργατική τάξη της Κύπρου και στο πλευρό του συνδικαλιστικού κινήματος στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί κατακτήσεις».

Χαρακτηρίζοντας εύστοχη την επιλογή των γραφείων της ΕΕ, εξήγησε ότι «οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την κρίση βρίσκονται στην καρδιά της ΕΕ, μέσα το ΔΝΤ, στην Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». «Αυτές είναι οι μήτρες που γεννούν, διαμορφώνουν και κατασκευάζουν τα στοιχεία προκειμένου να αξιοποιούν υπαρκτά προβλήματα στις οικονομίες χωρών της Ευρώπης για να επιβάλουν τα αντιεργατικά, αντιλαϊκά τους μέτρα», πρόσθεσε.

Αφού ανέφερε ότι είναι καλά γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν 14 τρισεκατομμύρια χρέος, είπε «ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που αξιοποιούν τους συσχετισμούς δυνάμεων προκειμένου να οδηγήσουν τα εργατικά δικαιώματα στην εποχή του μεσαίωνα και για αυτό βλέπουμε ότι προσπαθούν να επιβάλουν σε όλο τον κόσμο τέτοιες πολιτικές».

“Όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι νεοσυντηρητικές δυνάμεις θα δώσουν λύσεις πρέπει να σκεφτούν τι κάνουν τα δίδυμα αδέλφια τους, ο Σαμαράς στην Ελλάδα, ο Ραχόι στην Ισπανία και τι γίνεται στην Πορτογαλία” είπε και διατύπωσε τη θέση ότι μέσα από τις ίδιες ιδεολογικές γραμμές δεν θα δώσουν λύσεις αλλά θα κάνουν τα ίδια και χειρότερα.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία θα σταθεί στο πλευρό της ΠΕΟ και θα στηρίξει τον αγώνα που κάνει προκειμένου να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει όλοι να θυμούνται ότι τα δικαιώματα, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις στην Κύπρο γράφτηκαν πρώτα στα κόκκινα λάβαρα της ΠΕΟ».

Στο ψήφισμα που επιδόθηκε στους αντιπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν, εκφράζεται αντίθεση στην πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Κύπρο μέσω του μνημονίου, η απαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν λήφθηκε υπόψη ότι η δεινή οικονομική θέση οφείλεται στην αλόγιστη έκθεση των τραπεζών στην ελληνική οικονομία και στον ελλιπή έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τομέα  που η ΕΕ επέβαλε με τις οδηγίες και τις συνθήκες της.

Καταδικάζονται τα αντιλαϊκά μέτρα και αξιώνεται η ταχεία ολοκλήρωση των ερευνών και η απόδοση δικαιοσύνης για τις ευθύνες των τραπεζών και του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, απαιτείται εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Τρόικας, εκφράζεται αλληλεγγύη προς όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης και διαδηλώνεται η θέληση για αγώνα ώστε η Ευρώπη να καταστεί Ευρώπη των λαών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και αντιπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στο 26ο Συνέδριο της ΠΕΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ