Ν. Παπαδόπουλος: “Στη Βουλή οι χειρισμοί του Διοικητή ΚΤ”

Η εξέταση από τη Βουλή έχει να κάνει σε σχέση με τις παραδοχές, τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις, που έχουν οδηγήσει σε μη βιώσιμα ύψη το ποσό στήριξης των τραπεζών και του συνεργατισμού.


Διαβάστε επίσης γιατί μάλλον το Μνημόνιο θα έρθει με τη νέα Κυβέρνηση και τη νέα δήλωση του Μπαγίς για τους Ελληνοκύπριους.


Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σε απάντηση χθεσινής ανακοίνωσης της ΚΤ, ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για “ερασιτεχνικό τρόπο” με τον οποίο η ΚΤ χειρίζεται το κρίσιμο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα και επέκρινε την αποδοχή των παραδοχών για το ύψος ανακεφαλαιοποίησης, που “οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ποσό στήριξης που θα καταστήσει το δημόσιο χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο”.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη χθεσινή ανακοίνωση της ΚΤ δεν κατονομάζονται ποιοι ανησυχούν για τις έρευνες που διεξάγει η ΚΤ.

“Αν ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε οποιαδήποτε ανάμιξη σε αυτή την ανακοίνωση, τότε θα έπρεπε να είχε το θάρρος να ονοματίσει ποιους εννοεί και ιδιαίτερα αν εννοεί την αντιπολίτευση που διαφωνεί με τους χειρισμούς του”, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Επέκρινε τον κ. Δημητριάδη, λέγοντας ότι “ότι αυτός που έχει πολιτικοποιήσει το θεσμό του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι ο ίδιος ο κύριος Δημητριάδης αφού, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα του, συμπεριφέρεται ως βασικός εκφραστής της κομματικής προπαγάνδας που προσπαθεί να πείσει ότι `για όλα φταίνε οι τράπεζες και η Κυβέρνηση δεν φταίει σε τίποτα`”.

Χαρακτήρισε “ερασιτεχνικό” τον τρόπο με τον οποίο “η Κεντρική Τράπεζα χειρίζεται αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, διαφαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι κάθε μέρα ψάχνουν να βρουν νέους εμπειρογνώμονες για να υπολογίσουν το ποσό στήριξης του τραπεζικού συστήματος…. “

“Η ζημιά όμως ήδη έχει γίνει. Το πρόβλημα είναι ότι οι προβλέψεις, οι εκτιμήσεις και οι παραδοχές που η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση έχουν ήδη συμφωνήσει με την Τρόικα και που αποτελούν μέρος του Μνημονίου οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ποσό στήριξης που θα καταστήσει το δημόσιο χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο…”, πρόσθεσε.

Απηύθυνε έκκληση προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει πρωτοβουλία να διαφοροποιηθούν οι προβλέψεις, οι παραδοχές και οι εκτιμήσεις του Μνημονίου για το τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.

“Γνωρίζουμε ότι το ποσό στήριξης του κράτους των €10 δις δεν μπορεί να μειωθεί, αφού δεν μπορούν να περιοριστούν οι ανάγκες αναχρηματοδότησης και τα ελλείμματά του. Το μόνο ποσό που μπορεί να περιοριστεί είναι το ποσό στήριξης του τραπεζικού συστήματος”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ