«Ορφανίδης»: Μια «κλινικά νεκρή» εταιρία με πήλινα πόδια


Διαβάστε επίσης, “Με “ρεκόρ” ψήφων περνά ο μνημονιακός προϋπολογισμός” και “Στάση εργασίας από τους καθηγητές για το μνημονίο”.


Οι προμηθευτές προσπαθούν με διάφορους τρόπους να μειώσουν την τεράστια ζημιά τους. Και 1200 εργαζόμενοι βρίσκονται με το φάσμα της ανεργίας.

Η εικόνα είναι ξεκάθαρη: Οι τράπεζες δεν φαίνεται να είναι σε θέση παραχώρησης νέων πιστώσεων με αποτέλεσμά η επιβίωση της εταιρίας να στενεύει δραματικά. Οι προμηθευτές βλέπουν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την μοίρα της προς το ολοκληρωτικό κλείσιμο.  

Ο Πρόεδρος της εταιρίας, με δηλώσεις του το τελευταίο 24ωρο, στέλνει μηνύματα προς τράπεζες και κράτος να δώσουν σανίδα σωτηρίας στην εταιρία ώστε να μην χάσουν τις δουλειά τους 3000 άνθρωποι (εργαζόμενοι και προμηθευτές)

Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο γίνεται μια προσπάθεια οι τράπεζες να δώσουν ένα πλάνο σε προμηθευτές που να συμμετέχουν σε μία νέα εταιρεία η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των υπεραγορών. Ωστόσο και αυτό το ενδεχόμενο έχει πολλά εμπόδια καθώς αρκετοί από τους προμηθευτές είναι παράλληλα και ανταγωνιστές οπότε δύσκολα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε μια κοινή βάση. 

Η διαφωνία μεταξύ των προμηθευτών διαφάνηκε και από την αρχική πρόταση που τους έγινε όταν κάποιοι αποδέχθηκαν πάγωμα παλιών οφειλών και συνέχιση προμήθειας των υπεραγορών με τραπεζικές εγγυήσεις ενώ κάποιοι δεν αποδέχθηκαν τη συγκεκριμένη πρόταση.

Η εταιρεία ελπίζει πλέον ότι θα βρεθεί αγοραστής των εμπορικών της δραστηριοτήτων ή του ενεργητικού της από το εξωτερικό. Οι φήμες στην αγορά δίνουν και παίρνουν αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα κάτι χειροπιαστό. 

Η εταιρεία είχε πέρσι ετήσιο τζίρο €200 εκ οφείλει γύρω στα €150 εκ. στις τράπεζες και άλλα €85 εκ. σε εμπορικούς και άλλους πιστωτές ενώ έχει ακίνητη περιουσία €340 εκ. Από το 2007 και μετά το σύνολο των υποχρεώσεών της εκτινάχθηκε από τα 155εκ ευρώ στα 269εκ. το 2012. Μέσα στην ίδια περίοδο διπλασίασε τα καταστήματά της.

 

Συνεχείς επαφές με τους εμπλεκόμενους στο θέμα της υπεραγοράς Ορφανίδη πραγματοποιεί το ΚΕΒΕ 

Συνεχείς επαφές με τα ενδιαφερόμενα μέρη στο θέμα της υπεραγοράς Ορφανίδη πραγματοποιεί το ΚΕΒΕ, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, προσπάθεια του ΚΕΒΕ είναι να δει πώς μπορεί να συμβάλει σε μια θετική κατάληξη του θέματος και σε μια κοινά αποδεκτή λύση που να διασφαλίζει ότι θα δοθεί μια ευκαιρία να επαναλειτουργήσει η εταιρεία στην αγορά ώστε να μην δημιουργηθούν αλυσιδωτά προβλήματα με απολύσεις προσωπικού, κλείσιμο εταιρειών κ.λπ.

Μεταξύ των σκέψεων που υπάρχουν στο τραπέζι είναι η πρόθεση να δημιουργηθεί μια νέα δομή και να αναλάβουν προμηθευτές τη διαχείριση της εταιρείας.

Οι τράπεζες φαίνεται να ευνοούν την ιδέα για δημιουργία εταιρείας με μετόχους προμηθευτές που θα αναλάβει τη διαχείριση υπεραγορών Ορφανίδη. Αρκετοί προμηθευτές έδειξαν να θέλουν να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια, αλλά ζητούν όπως τους στηρίξουν και οι τράπεζες. Οι τράπεζες δεν συμφωνούν, ωστόσο, στην πρόταση για να μπει διαχειριστής στην εταιρεία.