Π. Δημητριάδης: Xαμηλότερα επιτόκια το 2013


Διαβάστε επίσης, “«Νιέτ» από Ρωσία για το δάνειο” και Λαγκάρντ: “Θετικότερες οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη το 2013”.


Σημείωσε το γεγονός ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες, Κύπρου και Λαϊκή, είναι οι πιο μεγάλες στην ευρωζώνη σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας μας και τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία τραπεζών που να έχουν τεράστια συγκέντρωση.

Κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν ανθρωπιά στους πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των χρεών τους και πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες των πολιτών είναι απόλυτα κατανοητές.

Οι Τράπεζες, συμπλήρωσε, μέσα σε μια περίοδο ύφεσης, πρέπει να επεξεργαστούν σχέδια και να είναι πιο ελαστικές, υποδεικνύοντας πως δεν θα ήταν προς το συμφέρον τους να προχωρήσουν σε εκποιήσεις βγάζοντας τον κόσμο από τα σπίτια του, πράγμα που ούτε η Τρόικα ούτε οι Τράπεζες έχουν σκοπό να κάνουν.

Όσον αφορά τα ψηλά επιτόκια, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε στην «Αλήθεια» ότι αποτελούν αντικίνητρο σε οποιασδήποτε επενδυτική απόφαση, πρόσθεσε πως για να μπορέσει ο Κύπριος Ευρωπαίος πολίτης να απολαύσει χαμηλότερα επιτόκια είναι αναγκαίο να περιοριστεί η αβεβαιότητα στην αγορά, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας των τραπεζών.

Η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα, συμπλήρωσε, θα αποκατασταθεί λογικά με την υπογραφή του μνημονίου και την υλοποίηση του,  γεγονός που αναμένεται ότι θα συμβάλει στη μείωση των επιτοκίων.

Για την Λαική Τράπεζα είπε πως η σωτηρία της ήταν μονόδρομος, υποδεικνύοντας πως εάν αφήνετο να καταρρεύσει θα κατέρρεε όλο το τραπεζικό σύστημα.