Περικοπές και κατάργηση επιδομάτων Αστυνομικών


Διαβάστε επίσης, “Σε 48 ώρες κρίνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο κυπριακό μνημόνιο” και “Πλησιάζουμε το φράγμα των 40000 ανέργων“.


Περαιτέρω, προβλέπει κατάργηση 66 μονίμων θέσεων, 34 θέσεις δεσμοφυλάκων, 25 στην Αστυνομία και 7 στην Πυροσβεστική αλλά και κατάργηση όλων των επιδομάτων ενοικίου, του επιδόματος πολιτικής περιβολής και γενική αποκοπή 15% στα υπόλοιπα επιδόματα.

Τον Προϋπολογισμό εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Τον  παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Στέλιος Χειμώνας.

Ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2013 περιλαμβανομένων των τμημάτων και των υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτό ανέρχεται στα 299,49 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 309,73 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν το 2012.

Τα 247,59 εκ. ευρώ (82,67%) αφορούν δαπάνες μισθοδοσίας και επιδομάτων προσωπικού και τα 51,9 εκ. ευρώ αφορούν τις υπόλοιπες τακτικές και αναπτυξιακές δαπάνες.

Στο σημείωμα που κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών αναφέρεται ότι οι τακτικές δαπάνες πέραν των μισθών και των επιδομάτων ανέρχονται στα 35,39 εκ. ευρώ, έναντι 35,06 εκ. του περσινού. Παρουσιάζουν οριακή αύξηση 0,33 εκ. ή 0,9%.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες ανέρχονται σε 16,52 εκ. ευρώ έναντι 15,52% το 2012 παρουσιάζοντας αύξηση 1,0 εκ. ευρώ ή 6,45%.

Ο Προϋπολογισμός των φυλακών παρουσιάζει μείωση 2,15 εκ. ευρώ. Η μείωση στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό 1,41 εκ. οφείλεται κυρίως στη μείωση του κονδυλίου για την ανέγερση νέων κτηρίων φυλακών (1,7 εκ.).

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι ο καταρτισμός του προϋπολογισμού έγινε με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η εκποίηση των δύο ελικοπτέρων Μπελ, ενώ τα δύο ελικόπτερα Αγκούστα της Αστυνομίας και τα τρία της Εθνικής Φρουράς θα ενοποιηθούν και θα χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά σαν στόλος.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναδιοργάνωση χορηγιών προς τις οργανώσεις και εξορθολογισμό των διαδικασιών χορήγησης.

Σε ό,τι αφορά τους δεσμοφύλακες, ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι η ανάγκη είναι για 291 δεσμοφύλακες, προσθέτοντας ότι σήμερα εργάζονται 95 έκτακτοι δεσμοφύλακες.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης είπε ότι μένουν κενές 58 θέσεις δεσμοφυλάκων από όλες τις βαθμίδες και παρατήρησε ότι γίνονται προαγωγές, αλλά δεν γίνονται προσλήψεις και δημιουργείται πρόβλημα στη βάση.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι τη νέα χρονιά θα γίνει επέκταση της πτέρυγας των γυναικών. Αναφέροντας επίσης ότι αυτή τη στιγμή στις φυλακές υπάρχουν 770 κρατούμενοι, είπε πως ο αυξήθηκε ο αριθμός των κρατουμένων λόγω των ενταλμάτων για διατροφές και συμπλήρωσε ότι αναμένονται οι προεδρικές χάρες των Χριστουγέννων για αποφόρτιση των φυλακών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, είπε ότι αν δοθεί η πτέρυγα 10 στις φυλακές αφού λειτουργήσει η Μεννόγια και κτιστεί μια νέα πτέρυγα των 500 ατόμων το πρόβλημα λύνεται.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή των κρατουμένων ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι μέχρι τον Οκτώβριο γίνονταν σπατάλες και το κόστος για τη διατροφή των κρατουμένων έφθασε τα 830.000 ευρώ. Πρόσθεσε ότι το κονδύλι για τη διατροφή εξαντλήθηκε τέλος Οκτωβρίου και περιορίστηκαν κάποιες σπατάλες. Ανέφερε, επίσης, ότι παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης άλλες 70.000 ευρώ για τις ανάγκες σίτισης μέχρι το τέλος του χρόνου. «Περιόρισα τις σπατάλες», επανέλαβε.

Ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι ο χώρος κράτησης παράνομων μεταναστών στη Μενόγεια υπολογίζεται να λειτουργήσει τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου και διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθούν κοινοτικοί πόροι λόγω καθυστερήσεων. Πρόσθεσε ότι λήφθηκε απόφαση για το νέο κτήριο φυλακών, αλλά λόγω των οικονομικών δυσκολιών οι διαδικασίες ανέγερσης του κινούνται με αργούς ρυθμούς, σημειώνοντας ότι γίνεται συνεχής αναβάθμιση των υφιστάμενων κτηρίων.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα φωτοεπισήμανσης, είπε ότι εκκρεμεί απόφαση της αναθεωρητικής διαδικασίας και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θεωρεί ότι είναι σημαντικό εργαλείο.

Αναφορικά με νέο κρατικό αρχείο, είπε ότι «εκτιμούμε τη σημαντικότητα του Αρχείου, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε βελτίωση των οικονομικών για το νέο κτήριο».

Ο Οικονομικός Διευθυντής στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε ότι η Τρόικα δεν επιτρέπει την ανάθεση έργου με τη μέθοδο PPP πριν θεσπιστεί σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Περαιτέρω, ανέφερε ότι στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών ενσωματώθηκαν οι περικοπές που εισηγείται η Τρόικα. Πρόσθεσε ότι το επίδομα εξωτερικού μειώνεται κατά 15% ανεξάρτητα εάν παρουσιάζεται αύξηση στον Προϋπολογισμό. Εξήγησε ότι το κονδύλι επιδομάτων για τα 8 άτομα που υπηρετούν στο εξωτερικών το 2012 ανήλθε στις 300.000 ευρώ.

Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι μειώθηκε το κονδύλι για τις στολές, ενώ ανέφερε ότι ετοιμάζεται γενικό νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά.

Ο Υπάρχηγος της Αστυνομίας Αντρέας Κυριάκου απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών για το Trafficking είπε ότι έχει αυξηθεί το προσωπικό σε επτά άτομα και ανέφερε πως σε σύσκεψη υπό την Υπουργό Εσωτερικών αποφασίστηκε επιμόρφωση των αστυνομικών που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση του.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της εγκληματικότητας, ο Υπαρχηγός ανέφερε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρείται αύξηση στα αδικήματα κατά περιουσίας.

Αναφορικά με τις εξοικονομήσεις που θα επέλθουν με τη λήξη της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στη συνεδρία ότι θα επέλθει 50% μείωση στο υπερωριακό καθήκον για την ασφάλεια που σημαίνει 500.000 ευρώ για το εξωτερικό και 1 εκ. ευρώ για την Αστυνομία, με το σύνολο των εξοικονομήσεων να φθάνει το 1,5 ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είπε στην Επιτροπή ότι η Πυροσβεστική δεν  έχει πρόσθετα επιδόματα σε σχέση με την Αστυνομία πέραν του επιδόματος καθήκοντος Αρχιπυροσβέστη. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το στόλο, ενώ ανάφερε ότι παραλήφθηκαν πολυστρωματικές στολές πρόσφατα και δεν υπάρχει πρόβλημα με τον περιορισμό που προβλέπεται στις στολές. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν επηρεάζονται οι εποχικοί της Πυροσβεστικής από τις περικοπές που επιβάλλει η Τρόικα.

Πηγή ΚΥΠΕ