Πραξούλα Αντωνιάδου: Δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου


Διαβάστε επίσης, “ΓΓ ΑΚΕΛ: Να διαλέξουμε το δρόμο που δείχνει ο Σ. Μαλάς” και “Ωρολογιακή βόμβα το χρέος – Ίσως φτάσει το 140%”.


Η κ. Αντωνιάδου, η οποία μιλούσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την οικονομία, εξέφρασε τη θέση ότι «η άρνηση των κυβερνώντων αλλά και της αντιπολίτευσης να δεχθούν εποπτεία της διαχείρισης των δισεκατομμυρίων που θα αρχίσουν να ρέουν σε λίγα χρόνια από το τεμάχιο 12 δημιουργεί ερωτηματικά, ιδιαίτερα που αυτή η άρνηση στην αποδοχή εποπτείας οδηγεί στην μεταφορά όλου του βάρους αποπληρωμής στους ώμους των απλών και αθώων πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί εφικτή την αλλαγή Μνημονίου από τη στιγμή που θα έχει ήδη υπογραφεί και πιθανώς ληφθεί η πρώτη δόση, ανέφερε ότι «η Τρόικα δεν έχει ζητήσει τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία ζητούνται στο Μνημόνιο, κάποια από αυτά». Είναι, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση με τη σύμφωνη πάντα γνώμη – και εδώ είναι το περίεργο –  της αντιπολίτευσης που οδήγησαν το Μνημόνιο στη συγκεκριμένη του σύνθεση.

Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό έγινε «γιατί ήθελαν πρώτα απ’ όλα να μην τους ελέγχει κανείς, τους λίγους που μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, είτε αυτοί λέγονται σημερινή Κυβέρνηση, είτε κάποιοι που θεωρούν ότι θα λέγονται αυριανή Κυβέρνηση, να μην υπόκεινται σε κανένα έλεγχο».  Έχουμε ζήσει, πρόσθεσε, «τις επιπτώσεις της απουσίας ελέγχου από τον τραπεζικό τομέα». Σύμφωνα με την κ. Αντωνιάδου «πρέπει να αποφύγουμε ακόμα ένα ξεπούλημα που θα προέλθει από την απουσία ελέγχου στον τομέα του φυσικού αερίου».

«Η Τρόικα ήταν φανερό ότι ήταν διατεθειμένη να μειώσει τις απαιτήσεις της στους άλλους τομείς αν μπορούσε να εξασφαλίσει την αποπληρωμή του δανείου από τα έσοδα που θα δημιουργηθούν στο τεμάχιο 12», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι με τη δική μας επιμονή που φορτώσαμε το βάρος το μεγαλύτερο στους ώμους των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων».

Έκανε αναφορά στο χρέος του δημοσίου προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ξεπερνά τα 7,5 δισ., λέγοντας ότι η Τρόικα στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει την αποπληρωμή του δανείου ζήτησε τη διαγραφή αυτού του χρέους. Αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει να εξηγηθεί στον κόσμο: σημαίνει εξαφάνιση των συντάξεων του κόσμου».

«Αλίμονο να μην δείξει η Τρόικα κατανόηση σε μια τέτοια προσέγγιση, όταν οι Κύπριοι πολίτες θα μας δώσουν αυτή την ευκαιρία», συμπλήρωσε.

Θετικά τοποθετήθηκε η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατία σε σχέση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τον οποίο όπως είπε συναντήθηκε πρόσφατα.  Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Δημητριάδης «έχει πλήρη αντίληψη της κατάστασης και κινείται με τρόπο που θα οδηγήσει στη μόνιμη εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών».

Σε σχέση με την νομισματική πολιτική, η κ. Αντωνιάδου εισηγήθηκε όπως «στο βαθμό που θα εξασφαλιστούν δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να τεθούν κριτήρια για τους τρόπους που θα επενδύσουν οι τράπεζες αυτά τα λεφτά».

Όσον αφορά στο θέμα της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας, η κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι οι ΕΔΗ «έχουν από καιρό εισηγηθεί τη μείωση παρά την αύξηση των φορολογικών επί της ακίνητης ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα του κεφαλαιουχικού φόρου επί των αγοραπωλησιών». Αυτό, είπε, «θα δώσει θετικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τις περιουσίες τους για σκοπούς ανάπτυξης, θα αυξηθούν οι αγοραπωλησίες – προς όφελος και όχι προς ζημιά των ιδιοκτητών – και θα αυξηθεί και η βάση επί της οποίας θα φορολογεί το κράτος, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα και περισσότερα φορολογικά κίνητρα».

Η κ. Αντωνιάδου διηγήθηκε περιστατικό κατά την υπουργική της θητεία, τον Μάρτιο του 2012, κατά το οποίο ενώ η ίδια είχε συζητήσει με την ηγεσία της ΑΗΚ όπως ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να δοθεί παράταση ενός χρόνου για χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, δηλαδή να γίνει αυτό από το 2016 και όχι το 2015 που έθετε ως όρο η ΕΤΕπ, η ΑΗΚ την παρέκαμψε και έχοντας την έγκριση του τότε Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία υπέγραψε τη συμφωνία με την ΕΤΕπ χωρίς να τύχει διαπραγμάτευσης το σημείο εκείνο. 

«Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύθηκε σε κάτι που δεν μπορούσε να υλοποιήσει», είπε. Την ίδια ώρα έθεσε σειρά ερωτημάτων για τις διαδικασίες και την πολιτική που ακολουθείται ως προς το φυσικό αέριο, όπως μεταξύ άλλων, γιατί δεν αξιοποιήθηκε η δυνατότητα που έδωσε η Noble για έναρξη εργασιών στο τεμάχιο 12 από τον Ιανουάριο του 2013 και έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο το 2016 και γιατί η εμφανής προτίμηση στην εισαγωγή ξένου φυσικού αερίου με όλα τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται.

Αναφερόμενη στην επιλογή χερσαίου τερματικού υγροποίησης αντί πλωτού, την ιδέα να τοποθετηθεί αγωγός προς την Ελλάδα  και την πόντιση καλωδίων ηλεκτρισμού μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, πρότεινε τη διεξαγωγή μελετών βιωσιμότητας για κάθε εναλλακτικό σενάριο και τη σύγκριση των αποτελεσμάτων.

Πηγή ΚΥΠΕ