Πρόεδρε γιατί δεν ζητάς την σύλληψη του Αθ. Ορφανίδη;


Διαβάστε επίσης Βίζερ: Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου θα έχει υπογραφεί το κυπριακό Μνημόνιο και για την υποταγή της Κύπρου στη Γερμανία.


Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Τελικά αυτός τόπος χωρίς άμεση εξάρτηση δεν μπορεί. Χωρίς ένα είδος υποταγής. Μέχρι το 1960 ήταν οι Βρετανοί. Σήμερα Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ εισβάλουν επειδή εμείς ανοίξαμε τις κερκόπορτες. Τα τείχη μας είχαν ήδη καταστραφεί εδώ και σχεδόν 2 χρόνια που η Κύπρος ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές. Και μιλώ για κερκόπορτες διότι και στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μία μεγάλη τραπεζική προδοσία. Όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν χρησιμοποιεί αυτό τον όρο και μένει μόνο στα «μελό της ΕΟΚΑ Β και της Χούντας των Αθηνών».

Ακούω συχνά την έκφραση… «το τραπεζικό σύστημα ελέγχεται από την Κεντρική Τράπεζα». 

Δηλαδή… Εσύ… εκλεγμένη κυβέρνηση που ήσουν;

Δεν έβλεπες το πάρτι που γινόταν;

Ποιος ήταν ο έλεγχος σου;

Επειδή δεν μπορούσες να βγεις από το «αριστερό σου κόλλημα» δεν μιλούσες με τον τέως Διοικητή Αθανάσιο Ορφανίδη με αποτέλεσμα οι διευθυντάδες – μεγαλοκαρχαρίες των τραπεζών να οργιάζουν;

Πάλι σε ήξερες;

Σε εκλέξαμε για να ξέρεις και όχι για να μην ξέρεις Όποιος δεν ξέρει… σπίτι του!

Και τώρα που ξέρεις τι έγινε καθώς όπου σταθείς και όπου βρεθείς αυτόν κατηγορείς.

Τι κάθεσαι;

Γιατί δεν κινείς διαδικασίες για την παραδειγματική τιμωρία του κ. Ορφανίδη που μας οδήγησε ως εδώ;

Τι περιμένεις;

Τι έρευνες της πλάκας που κάνουν οι τραπεζίτες για τους τραπεζίτες; 

Αλλά και εσύ κύριε Ορφανίδη τι κάθεσαι; Σε κατηγορούν ότι βύθισες μια χώρα! Και πως αντιδράς; Με τηλεφωνικές επεμβάσεις σε τηλεοπτικές συζητήσεις; 

Και συνεχίζω. Βλέπουμε με τα κιάλια τις αγορές σχεδόν δύο χρόνια τώρα και για να μην μπούμε σε μνημόνιο τότε, όπως έπρεπε, ξεζούμισε η κυβέρνηση την εσωτερική οικονομία. Δάνεια, Δάνεια, Δάνεια από παντού. Και μας οδήγησε εκεί που η ίδια έριχνε και ρίχνει (τι κωμωδία Θεέ μου) στην κρίση μνημονιακού μονόδρομου.

Και τώρα πανηγυρίζουμε, επειδή… δεν πανηγυρίζουμε που υπογράψαμε το μνημόνιο. Υπάρχει μια αλήθεια: η κρίση είναι αποτέλεσμα του PSI που η ελληνική κυβέρνηση. Εσύ που ήσουν τότε; Και θα μου πει κάποιος: «Κάτσε ρε μεγάλε δηλαδή να βάλουμε βέτο στην Ελλάδα;» ΟΧΙ απαντώ. Αλλά στόμα έχουμε να πούμε ότι εάν γίνει αυτό όπως πάτε να το κάνετε σε λίγο καιρό θα είμαστε και εμείς στην ίδια θέση για μνημόνιο διότι οι τράπεζές μας καταστρέφονται. Όμως όπως όλα αυτά τα χρόνια, σχέδιο δεν είχαμε. 

Η ίδια η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της της Κύπρου βρίσκεται, πλέον, σε κίνδυνο. Σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος ικανοποίησης όπως κάνουν όσοι στηρίζουν τα μνημόνια και μέσα σε αυτούς είναι όλα τα κόμματα (εκτός της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων) και το ΑΚΕΛ που είπε… “Ναι σε όλα”!