Προκαλεί και πάλι ο Μπαγίς: «Να τους (ξανα) σώσει ο Αλλάχ»

Μάλιστα σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία ευχήθηκε για ακόμη μια φορά «να τους σώσει ο Αλλάχ».


Διαβάστε επίσης γιατί μάλλον το Μνημόνιο θα έρθει με τη νέα Κυβέρνηση και τη συνέντευξη του Νίκου Αιμιλίου για την Κυπριακή Προεδρία.


Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Μπαγίς απαντώντας σε ερώτηση για τις οικονομικές δυσκολίες στην Κύπρο απάντησε: «Στην κουλτούρα μας δεν χτυπούμε αυτόν που πέφτει. Λέμε ‘να τους σώσει ο Αλλάχ’. Αλλά πρέπει να σκεφτούν κάτι. Αν το 2004 γινόταν αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, εάν υπήρχε ένα κράτος, μια ένωση κυπριακών κρατών με βάση την πολιτική ισότητα δύο ιδρυτικών κρατιδίων, ο τουρκικός στρατός, για τον οποίο οι Ε/κ κάνουν τόσα πολλά παράπονα, δεν θα υπήρχε τώρα στο νησί».

Θα μπορούσαν στην Κύπρο, όπου 300 ημέρες το χρόνο έχει ήλιο, να γίνουν επενδύσεις και τώρα θα υπήρχε μια τεράστια ευημερία, συνέχισε. «Εμποδίζοντας αυτοί (οι Ε/κ) την ειρήνη, έθεσαν τα θεμέλια γι’ αυτή την κρίση. Νόμισαν ότι η αφθονία εκείνων των ημερών θα συνεχιζόταν».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις για επιβράδυνση των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, ο Τούρκος αρμόδιος Υπουργός είπε πως η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από τον Μεντέρες το 1959. «Στις 17 Δεκεμβρίου του 2004 ο Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και εκείνη την ημέρα, εκεί, δόθηκε ένα τέλος στην αναμονή της Τουρκίας για 45 χρόνια. Η Τουρκία έλαβε ημερομηνία διαπραγματεύσεων. Από τις 3 Οκτωβρίου 2005 μέχρι σήμερα, εδώ και 7 χρόνια είμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν 33 κεφάλαια που πρέπει να διαπραγματευτούμε και από αυτά ανοίξαμε τα 13. Πήραν μια απόφαση, μέχρι να λυθεί το Κυπριακό δεν μπορούν να κλείσουμε κεφάλαια και εμπόδισαν το άνοιγμα 8 κεφαλαίων».

Οι διαπραγματεύσεις, συνέχισε, είναι προς όφελος της Τουρκίας λέγοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις η επιβράδυνση των διαπραγματεύσεων έγινε εν γνώσει τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ