Ρωσική ομπρέλα για να μην γίνει «κούρεμα» του κυπριακού χρέους (vid)


Διαβάστε επίσης: στο κόκκινο η ανεργία στη Κύπρο


Διέψευσε τον Υπουργό του ή υπάρχουν νέα δεδομένα; Η δήλωση του Ρώσου Προέδρου ότι είμαστε σε επαφή με την Κύπρο και πως όταν οι απαραίτητες συμφωνίες θα είναι έτοιμες, (εννοώντας μια οριστική συμφωνία με την Τρόικα αφότου ξεκαθαρίσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και κατ` επέκταση της βιωσιμότητας του χρέους) δεν αποκλείει την πιθανότητα να συμμετάσχει σε μια συνολική επίλυση του προβλήματος για τη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη αναζητεί τρόπους ώστε το κυπριακό χρέος μέσα από διαδικασίες αλλά και από νέα μέτρα ( είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών ) να καταστεί βιώσιμο και παράλληλα να υπάρξει το οικονομικό πακέτο στήριξης ακόμη και στο ενδεχόμενο το ΔΝΤ να μην συμμετέχει. 

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χθες έδειξε με τις δηλώσεις του την οικονομική ευρωστία που διαθέσει σήμερα η χώρα του. Αυτό αποτελεί αναγκαίο συστατικό σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων που μαστίζεται από την κρίση. Παράλληλα έριξε το “μπαλάκι” στην Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνοντας το μήνυμα: “Βρείτε τα μεταξύ σας και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε”. 

Τρομάζει η λέξη “Κούρεμα”

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το τελικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι δυσβάσταχτο για το κυπριακό κράτος. Με μια φωνή τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και το στέλεχος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, απέρριψαν οποιοδήποτε ενδεχόμενο “κουρέματος” του κυπριακού χρέους.

Πιο αινιγματικός ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας, Στέφεν Σέιμπερτ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κουρέματος του κυπριακού χρέους, υπέδειξε ότι η οικονομική κατάσταση της Κύπρου θα ξεκαθαρίσει τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να εξετασθούν όλες οι επιλογές.

Πάντως οι Γερμανοί μιλούν για την ανάγκη προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.  Σε συνέντευξή του προς το ARD, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών  Γκίντο Βεστερβέλε χαρακτήρισε αναγκαίο ένα «προϋπολογισμό περικοπών» και την υλοποίηση «πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Εάν η Κύπρος «είναι διατεθειμένη να διανύσει το δρόμο αυτόν, είναι και η Ευρώπη έτοιμη να βοηθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βεστερβέλε, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία θα πρέπει να κάνει ακόμη κι άλλα βήματα.