Εφημερίδες: Η μεθοδολογία της Pimco


Διαβάστε επίσης, “Υπέκυψε στα τραύματα του 27χρονος” και “Συνελήφθη 18χρονος – Παραδέχθηκε 21 διαρρήξεις”.


Δείτε τα πρωτοσέλιδα του πολιτικού και αθλητικού ρεπορτάζ.

Επιπλέον θέματα που προβάλλονται είναι, τα οικονομικά του κράτους και η αναμενόμενη για σήμερα ανακοίνωση του οίκου που επιλέγηκε για να ελέγξει τη μεθοδολογία της Pimco, η ανασκόπηση των κύριων γεγονότων για 2012 στην Κύπρο, οι αντιδράσεις από τις δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς, η αύξηση της ανεργίας, το σχέδιο εξόδου υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας και το πιθανό κλείσιμο των πρατηρίων βενζίνης.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν τα βρήκαν για Ορφανίδη» γράφει ότι σε νέο δίλημμα βρίσκονται οι προμηθευτές – πιστωτές της εταιρείας Ορφανίδης, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για διάσωση της εταιρείας χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αποδώσει καρπούς. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι στο στόχαστρο για καταχρήσεις μπαίνουν εκ νέου τα ηγετικά στελέχη του ΟΣΕΛ και ότι αναμένονται εισαγγελικές αποφάσεις για τις κατ’ ισχυρισμό ατασθαλίες των τιμολογίων. Επίσης, αναφέρει ότι σημαντική αρνητική απόκλιση αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου το 2012 σε σχέση με το 2011.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Τελική έφοδος» αναφέρει ότι στην τελική ευθεία εισέρχεται μετά τις γιορτές η προεκλογική εκστρατεία των τριών κυριότερων υποψηφίων για την Προεδρία και ότι το εναπομείναν διάστημα μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου θέλουν να το μετατρέψουν σε δυναμική νίκης, εκτιμώντας και οι τρεις ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε σχέδιο εξόδου για τους 3,000 υπαλλήλους της στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρει ότι σε κλείσιμο των πρατηρίων βενζίνης στην Αμμόχωστο και μετά παγκύπρια προσανατολίζεται ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων εάν δεν ανακληθεί η άδεια που έχει εκδοθεί για ανέγερση πρατηρίου στο Παραλίμνι.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Στα βαθιά για το χρέος» γράφει ότι δύο αμερικανικοί ελεγκτικοί οίκοι μπαίνουν στα βαθιά για τα κεφάλαια των τραπεζών και ότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ο οίκος Black Rock φαίνεται να έχει επιλεγεί από τη Συντονιστική Επιτροπή για να ελέγξει τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η Pimco για να καθορίσει το ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος. Αλλού, γράφει ότι οι προκλήσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς προκάλεσαν αντιδράσεις στη Λευκωσία και επανέφεραν το Κυπριακό στην προεκλογική εκστρατεία. Αλλού, γράφει για αυθαίρετες χρεώσεις για αποχετευτικά στην Πάφο.

«Η Χαραυγή» με τίτλο «Στην ίδια γραμμή πλεύσης» γράφει ότι οι προτάσεις των υποψηφίων για την προεδρία, Ν. Αναστασιάδη και Γ. Λιλλήκα στο Κυπριακό είτε για διευρυμένες συνομιλίες είτε για διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, υποβοηθούν τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας. Αλλού, γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το κυπριακό κράτος διεξήγαγε μια καθόλα πετυχημένη προεδρία της ΕΕ και ότι τέτοια πετυχημένη προεδρία ποτέ δεν θα διεξάγει η Τουρκία, απαντώντας έτσι σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εγκεμέν Μπαγίς. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι από την 1η Ιανουαρίου επιμηκύνεται το ωράριο στη δημόσια υπηρεσία μέχρι τις 4μμ και τις 0430μμ από τον Σεπτέμβριο.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail»  στο κύριο της θέμα αναφέρεται στις προσπάθειες διάσωσης των υπεραγορών Ορφανίδης, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί στους προμηθευτές της εταιρείας το τελικό σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, το προσχέδιο του οποίου που ετοιμάστηκε από την KPMG παρουσιάστηκε στους προμηθευτές και αντιπροσώπους της Τράπεζας Κύπρου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για έναν 81χρονο Αγγλο, ο οποίος αφού συνήλθε από εγκεφαλικό επεισόδιο άρχισε να μιλά Ουαλλέζικα, μια γλώσσα που δεν κατείχε πριν. Επίσης, αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια ότι η ιστορία θα τον δικαιώσει. 

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οδικός χάρτης με τρία σενάρια» γράφει ότι ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες και δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν επιβάλει με την υπεροπλία που διαθέτουν στα μέσα ενημέρωσης να τεθεί εκτός ατζέντας το Κυπριακό γιατί η δημόσια συζήτησή του δεν εξυπηρετεί τις ετερόκλητες συμμαχίες κυρίως του υποψήφιου της Δεξιάς για τις προεδρικές, Νίκου Αναστασιάδη, κάνοντας λόγο για πρωτοχρονιάτικο μποναμά Αναστασιάδη – Λιλλήκα προς Εγκ. Μπαγίς και Ντ. Ερογλου. Αλλού γράφει για νέα επίθεση εναντίον σωματείου της Αριστεράς στο Στρόβολο και ότι αυτή τη φορά έριξαν πυροβολισμούς στην είσοδο. Επίσης, γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς μπορεί «για την έκπληξη».

Η εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «2008-2012: Εφιαλτικός απολογισμός» αναφέρει ότι σχεδόν πέντε χρόνια μετά που ο λαός εξέλεξε τον Χριστόφια η Κυπριακή Δημοκρατία και οι πολίτες της βρίσκονται στην χειρότερη θέση από ποτέ, ακόμα και από τις ημέρες μετά την τουρκική εισβολή καθώς ο εχθρός τώρα δεν είναι μόνον η κατακτητική Τουρκία και οι διεθνείς συνωμότες αλλά η ίδια η εκλεγμένη διακυβέρνηση του τόπου. Αλλού, γράφει ότι άνεργοι στην Κύπρο αυξήθηκαν σε 53,400 ή ποσοστό 12,1% του εργατικού δυναμικού, σε σύγκριση με 11,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, γράφει ότι από την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται κατά 7 σεντ οι φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα, αύξηση που θα γίνει αισθητή και σε άλλα προϊόντα.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly» στο κύριο της θέμα κάνει μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε για την Κύπρο, όπως η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, οι επιτυχίες στον αθλητικό τομέα, η αύξηση του εγκλήματος και τα οικονομικά προβλήματα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι μέχρι τις 2 Ιανουαρίου πρέπει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους όσοι θέλουν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η κρίση δεν επηρεάζει τους εορτασμούς για το 2013 και παραπέμπει σε ρεπορτάζ στις εσωτερικές της σελίδες για το πώς θα υποδεχθούν το νέο χρόνο οι Κύπριοι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη «λίστα επιθυμιών» των κατοίκων Πάφου και σε αυτά που θα ήθελαν να δουν να βελτιώνονται.

Πηγή ΚΥΠΕ