Σιαρλή: Τροποποιήσεις μόνο με την έγκριση της Τρόικα

Ουσιαστικά σήμερα επικράτησε μεγάλη ένταση στη συζήτηση γύρω από το θέμα με τις αυξήσεων φόρων στα ακίνητα με τους βουλευτές να ζητούν ορισμένες αλλαγές. Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα απαντήσει την ερχόμενη Δευτέρα αφού πρώτα διαβουλευθεί με την Τρόικα.


Διαβάστε επίσης ποιες οι αποφάσεις της ΣΕΚ για το μνημόνιο


Ο κ. Σιαρλή είπε ότι η Βουλή θα μπορεί να συνεχίσει τον ρόλο της να κάνει τροποποιήσεις αλλά θα πρέπει να είναι σύμφωνη και η Τρόικα. “Η παράκλησή μας ήταν να μελετήσουν οι βουλευτές τα νομοσχέδια και να υιοθετηθούν στον μεγαλύτερο βαθμό. Εάν πρέπει να τροποποιηθούν κάποια πολύ σημαντικά να το κάνουν ώστε να τα προωθήσουμε στις Τρόικα. Τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν σε βάθος χρόνου και μετά τις 12 Δεκεμβρίου. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την βουλή να κάνει τις τροποποιήσεις αλλά με την έγκριση της Τρόικα”.

Ο Υπουργός Οικονομικών για το θέμα που προέκυψε με την πρόνοια να βγαίνει διάταγμα για τις αυξήσεις φορολογιών, είπε ότι πρόκειται για ελάχιστα προϊόντα που μπορεί να γίνει αυτό.

Ανέλυσε το 140%

Σήμερα, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών πως το δημόσιο χρέος μπορεί να φτάσει το 140% του ΑΕΠ. Ο κ. Σιαρλή είπε ότι το ποσοστό αυτό βγαίνει ένα προσθέσουμε τα €10δις που ίσως χρειαστούν οι τράπεζες, το €1,5δις που απαιτείται για το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2016 και τα €6δις για την επαναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων. 

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ποτέ ο ίδιος δεν ανέφερε ποσό ανακεφαλαιοποίησης όπου το χρέος θα είναι βιώσιμο τονίζοντας ότι οι Βουλευτές ανέφεραν για €7,5δις. Σε σειρά ερωτήσεων για το αν θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών εάν το χρέος είναι μη βιώσιμο, αρκέστηκε να πει ότι να δούμε πρώρα το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για τις τράπεζες και μετά θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις.

Τέλος είπε ότι ο 13ος μισθός θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους και πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.