Σημαντικές επαφές Ομήρου στο Λίβανο


Διαβάστε επίσης, “Εφημερίδες: To Kυπριακό μνημόνιο σήμερα στο Eurogroup” και “Ληστές άρπαξαν από πρατηριούχο 100 χιλ. ευρώ”.


Σήμερα, στις 10πμ ο κ. Ομήρου συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Στρατηγό Micheal Sleiman. Θα ακολουθήσει συνάντηση, στις 11.15πμ, με το Λιβανέζο Υπουργό Εξωτερικών και Μεταναστών Adnan Mansour. Μία ώρα αργότερα, στο Μέγα Σεράγιο, ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Najib Mikati.

Στις 13.30 θα συναντηθεί με το Λιβανέζο ομόλογό του Nabih Berry, ο οποίος στις 14.00 θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του κ. Ομήρου. Στο γεύμα θα παρακαθίσουν, πέραν των κκ Berry και Ομήρου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της λιβανικής Βουλής Abdul Lattif el-Zein, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Λιβάνου της λιβανικής Βουλής, ο Υπουργός Εξωτερικών και Μεταναστών, η Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λίβανο Angelina Eichhorst, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Λίβανο Όμηρος Μαυρομμάτης και ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταναστών του Υπουργείου Εξωτερικών Haytham Jomaa.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λίβανο, ο κ. Ομήρου θα έχει συναντήσεις με θρησκευτικούς ηγέτες, με την πρώτη να πραγματοποιείται σήμερα στις 17.30, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής θα δει τον Πατριάρχη Μαρωνιτών, Καρδινάλιο Beshara Boutros Rai.

Οι επαφές του κ. Ομήρου για σήμερα Δευτέρα ολοκληρώνονται με δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Ηγέτης των Δρούζων και Πρόεδρος του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Walid Jumblatt, στην κατοικία του στην πόλη Μουχτάρα.

 

Συνεκμετάλλευση της μέσης γραμμή των ΑΟΖ Κύπρου – Λιβάνου συζήτησαν Ομήρου – Σλεϊμάν 

Την επιθυμία της Κύπρου για τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη μέση γραμμή των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) Κύπρου και Λιβάνου, εξέφρασε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Μισιέλ Σλεϊμάν ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος επισκέπτεται το Λίβανο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ο Λιβάνιος Πρόεδρος παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον το θέμα της προοπτικής αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τις δύο χώρες στις ΑΟΖ τους.

Στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής ανέλυσε επίσης στο Λιβάνιο Πρόεδρο την κατάσταση στο Κυπριακό, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και τις απειλές που διατυπώνει η Άγκυρα εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Περαιτέρω, Ομήρου και Σλεϊμάν αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους – παρατηρητή στον ΟΗΕ και την ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε επίλυση του Παλαιστινιακού, με δικαίωση των προσδοκιών του παλαιστινιακού λαού.

Πηγή ΚΥΠΕ