Σημίτης: “Για την κρίση δε φταίει η Ελλάδα, αλλά η Ε.Ε”


Διαβάστε επίσης τι λέει ο αστυνομικός διευθυντής της Ξάνθης για το φόνο της 34χρονης και πως στην Κρήτη, μητέρα δύο παιδιών, έβαλε τέλος στη ζωή της.


Την άποψη ότι οι απαρχές της κρίσης στην ευρωζώνη εντοπίζονται στα δομικά λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λιγότερο στην πολιτική της Αθήνας υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα, στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ο Κ. Σημίτης εκτιμά ότι η λύση στην ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να δοθεί μόνο με μία «φυγή προς τα εμπρός», δηλαδή προς την οικοδόμηση μίας ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης και στενότερη πολιτική ενοποίηση.

Στο άρθρο του, ο πρώην πρωθυπουργός επικρίνει μεταξύ άλλων και τη ρήτρα «μη διάσωσης», την πρόβλεψη δηλαδή πως μία χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη για το χρέος ενός άλλου μέλους.

Η ίδια η πραγματικότητα, γράφει ο Κ.Σημίτης, πιέζει «για αμοιβαία συνδρομή, η έκταση της οποίας δεν μπορεί να προβλέπει μόνο από νομικά κείμενα».

Μεταξύ άλλων, εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός, οι ιδρυτές της νομισματικής ένωσης λανθασμένα πίστευαν πως τα τραπεζικά ιδρύματα θα μείωναν από μόνα τους τη χρηματοδότηση κρατών της Ευρωζώνης που είχαν ήδη χρεωθεί υπερβολικά. «Η εμπιστοσύνη στη δύναμη της αγοράς να ρυθμίζει τα πάντα ήταν υπερβολικά μεγάλη», αναφέρεται.

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.