Στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη λήξη της θητείας του


Δείτε ακόμη : “Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για την φορολογία στα ακίνητα”  και “Χριστόφιας: Πολιτιστικά αντικείμενα εξήχθησαν από τα κατεχόμενα”.


Στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τους εγκλωβισμένους σε Ριζοκάρπασο και Κορμακίτη, αλλά και με προοδευτικούς Τ/κ που επιθυμούν λύση, θα μεταβεί με τη λήξη της θητείας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, όπως ο ίδιος δήλωσε, κατά την διάρκεια γεύματος προς τα εγκλωβισμένα παιδιά που παρέθεσε με τη σύζυγό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Μόλις τελειώσω την θητεία μου θα είμαι κοντά σας και στο Ριζοκάρπασο και με τους Μαρωνίτες συμπατριώτες μας στον Κορμακίτη, αλλά και με τους Τ/κ γιατί ξέρετε τη σχέση μου με τους απλούς Τ/κ και ιδιαίτερα μες τους προοδευτικούς Τ/κ», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι «πολύ πρόσφατα η σύζυγός μου, Ελισάβετ, ήταν μαζί σας, σάς έστειλα τους χαιρετισμούς μου, εγώ δυστυχώς δεν μπορούσα να έρθω, ένεκα των ιδιάζουσων συνθηκών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μεταβεί εκεί όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι μέσα σε συνθήκες κατοχής».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «έχουμε υποστεί όλοι δεινά από την τουρκική κατοχή, όπως δεινά υπόκεινται και οι Τ/κ λόγω του εποικισμού και η απελευθέρωση του τόπου θα είναι απελευθέρωση και των Τ/κ συμπατριωτών μας, ανεξαρτήτως εάν ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου συμπλέει με τις πιο σκληρές και αδιάλλακτες δυνάμεις της Τουρκίας και προωθεί λύσεις δυο κρατών».

Συνεχίζοντας, ανέφερε, ότι «δεν είναι αυτή η επιθυμία των Τ/κ συμπατριωτών μας, οι οποίοι βασανίζονται από τον εποικισμό, το γνωρίζουμε όλοι και εύχομαι και σε αυτούς όπως και τους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, Καλά Χριστούγεννα και Καλό Νέο Έτος».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι η τελευταία μας συνάντηση εδώ, δηλαδή, εμένα, της Ελισάβετ, και εύχομαι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όποιος κι αν είναι αυτός, του χρόνου να σας προσκαλέσει επίσης, αν και εύχομαι του χρόνου να μην χρειαστεί να σας καλέσει κανένας, παρόλο που είναι λίγο απομακρυσμένο αυτό το ενδεχόμενο και εννοώ να τερματιστεί αυτή η περιπέτεια του εγκλωβισμού και να πετύχουμε επανένωση του κράτους και του λαού μας και όλοι οι άνθρωποι να είναι ίσοι ανεξάρτητα από την εθνολογική καταγωγή τους και ανεξάρτητα από το ποιον Θεό πιστεύουν».

Τόνισε ότι «προσπαθήσαμε να επιλύσουμε το Κυπριακό αλλά δυστυχώς και διεθνείς συγκυρίες πρέπει να πω και η αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία έχει αναβαθμιστεί δυστυχώς τον τελευταίο καιρό δεν μας επέτρεψε να πετύχουμε αυτό τον ευγενικό στόχο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή ήταν η προσπάθειά μας αυτά τα πέντε χρόνια και πάντα σας είχαμε στην σκέψη μας, και εσάς και τους γονείς σας και όλους τους συμπατριώτες μας που υποφέρουν από τα δεινά της κατοχής εδώ και 38 τόσα χρόνια».

«Εύχομαι και ελπίζω ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τα καταφέρει καλύτερα», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Χαιρέτισε την παρουσία στο γεύμα, τόσο των παιδιών όσο και των δασκάλων τους από το Ριζοκάρπασο αλλά και τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι μεριμνούν για να πάρετε τα φώτα της Παιδείας αλλά σας προσέχουν και ως ανθρώπους, διότι εγώ θεωρώ ότι είναι κάτι σαν κηδεμόνες σας όσον καιρό είσαστε μακριά από τους δικούς σας, εκείνες τις ημέρες που είστε υποχρεωμένοι να είστε στα σχολεία σας και μακριά από τους δικούς σας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω ιδιαίτερα να χαιρετίσω τους δασκάλους, τους Διευθυντές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι και εκείνοι εγκλωβίζονται για να δώσουν τα φώτα της Παιδείας επί τόπου στο Ριζοκάρπασο».

«Αυτό είναι κάτι πολύ σπουδαίο και θέλω να συγχαρώ τους δασκάλους, αλλά και τους γονείς οι οποίοι έμειναν ριζωμένοι στην γη τους και επιμένουν να θέλουν να μείνουν και να δίνουν το καλό παράδειγμα προς όλους μας υπομένοντας κάμποσα δεινά αυτά τα 38 χρόνια», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Στο γεύμα παρακάθισαν επίσης, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης «και οι ταγοί του Υπουργείου Παιδείας τους οποίους επίσης χαιρετώ», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

«Θέλω να σας ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα και το λέω από καρδιάς και με συγκίνηση ότι είθε ο νέος χρόνος να φέρει τη λύτρωση του λαού μας, όλων μας», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Δύο μαθητές από το Ριζοκάρπασο, ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση που τους απευθύνει να βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο για εορταστικό γεύμα και του προσέφεραν ένα δενδρύλλιο κυπαρισσιού για να το φυτέψει στους κήπους του Προεδρικού για να τους θυμάται. Του ευχήθηκαν με την σειρά τους Καλά Χριστούγεννα και Ειρηνικό Νέο Χρόνο.

Συγκινημένος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε για το συμβολικό δώρο από το Ριζοκάρπασο και είπε ότι «σας αγαπώ όπως αγαπώ τα παιδιά και τα εγγόνια μου».

Εκ μέρους των σχολείων που λειτουργούν στο Ριζοκάρπασο, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου Πέτρος Μιχαήλ είπε ότι η πρόσκληση αυτή επιβεβαιώνει την αμέριστη και συνεχή συμπαράσταση προς τα εγκλωβισμένα παιδιά.

Ο κ. Μιχαήλ είπε ότι το έμπρακτο ενδιαφέρον σας εκφράζεται συνεχώς μέσα από τα άδολα αισθήματα αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης προς το πρόσωπο τους παρέχοντας το καλύτερο δυνατό για αυτά και εξασφαλίζοντάς τους μέσω του σχολείου, μια καλή πορεία στην ζωή τους, γεμάτη γνώση και καλλιέργεια δεξιοτήτων.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε όπως αυτό το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας προς τους εγκλωβισμένους συνεχιστεί.

 

Πρόεδρος: Απειλή κατά της περιφερειακής ειρήνης οι προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους  

 

Στην πολιτική αναβάθμισης της παράνομης οντότητας του ψευδοκράτους και της προώθησης λύσης δύο κρατών, που ακολουθείται από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δήλωσε ότι τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου, αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε κατά τη διάρκεια τελετών στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τις οποίες δέχθηκε χωριστά τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Saker Malkawi, του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, με έδρα τη Ρώμη, August Parengkuan της νέας Πρέσβη της Δημοκρατίας της  Αγκόλα, με έδρα την Αθήνα, Isabel Mercedes Da Silva Feijó.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τις «σημαντικές συγκλίσεις» που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι από τον Μάιο του 2010, όταν ο Ντερβίς Έρογλου έγινε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει.

«Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις, που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας την μονομερώς σαν την τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών», είπε ο Πρόεδρος, αναφέροντας ότι από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει.

Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία, συνέχισε, απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει ανακαλέσει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ, ενώ, σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση και έχουν εμπλακεί σε απειλές εναντίον της κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Είπε ακόμα ότι οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, λέγοντας ότι η Κύπρος εργάστηκε επίμονα και σκληρά για να υπηρετήσει τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους, εξέφρασε ικανοποίηση για όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και για την αναγνώριση των προσπαθειών της από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων της. 

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Saker Malkawi, σημείωσε ότι η Κύπρος πρόσφατα αναδύθηκε ως ενεργειακό κέντρο στην περιοχή, κάτι που θα προωθήσει την ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής και θα βοηθήσει στην περαιτέρω άνοδο του βιοτικού επιπέδου όλων των πληθυσμών τους.  

Σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Malkawi επαναβεβαίωσε τη θέση της Ιορδανίας, η οποία ήταν πάντα υπέρ της επανένωσης και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέρ της επίτευξης ειρηνικής και διαρκούς λύσης, στη βάση όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.   

Ο Ιορδανός Πρέσβης επαίνεσε την Κυπριακή Δημοκρατία για την ψήφο της υπέρ της αναγνώρισης στην Παλαιστίνη καθεστώτος κράτους παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος δεν θα φεισθεί καμίας προσπάθειας για την περεταίρω προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Ιορδανίας, ενώ σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να προνοεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.    

Παρατηρώντας ότι οι εξελίξεις μέσα στον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη στήριξη της Ιορδανίας, στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, με έδρα τη Ρώμη, August Parengkuan εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και τα κράτη μέλη της.

Διαβεβαίωσε ότι η Ινδονησία υποστηρίζει σταθερά μια συνολική λύση στο Κυπριακό, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, βασισμένη στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του επιβεβαιώνει τη θέση της, διακηρύττοντας τις επιφυλάξεις της για ψηφίσματα ή αποσπάσματα των εγγράφων συμπερασμάτων που υιοθετήθηκαν από την 39η Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σχετικά με την «Κατάσταση στην Κύπρο», τα οποία η Ινδονησία θεωρεί αντίθετα ή μη σύμφωνα με την εξωτερική πολιτική της και τις συμφωνημένες αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ο Ινδονήσιος Πρέσβης εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ινδονησίας λέγοντας ότι, παρόλο που τις δύο χώρες χωρίζει μεγάλη απόσταση, αυτές συνεχώς αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς προς αμοιβαίο όφελος και των δύο λαών.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να ενισχυθούν μέσω του εμπορίου όπως επίσης και στον ναυτιλιακό τομέα, αφού και οι δύο χώρες παραδοσιακά είναι χώρες με ανεπτυγμένη ναυτιλία και εμπόριο.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος δίνει μεγάλη σημασία στον αυξανόμενο ρόλο του ASEAN και ότι η πρόσφατη διαπίστευση στον Οργανισμό του Κύπριου Πρέσβη στην Τζακάρτα θα θέσει το πλαίσιο για περισσότερη αλληλεπίδραση μεταξύ Κύπρου και ASEAN στα επόμενα χρόνια.

Σημείωσε ακόμα ότι η ΕΕ δίνει μεγάλη σημασία στη Συμφωνία Συνεργασίας και Συνεταιρισμού, η οποία ελπίζεται ότι θα τεθεί σε ισχύ πολύ σύντομα. Η Κύπρος, πρόσθεσε, πιστεύει ότι η εφαρμογή της θα βελτιώσει σημαντικά την αλληλεπίδραση μεταξύ Ένωσης και Ινδονησίας σε πολλούς τομείς.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της, η νέα Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αγκόλα, με έδρα την Αθήνα, Isabel Mercedes Da Silva Feijó ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Αγκόλα υποστηρίζει σταθερά μια συνολική λύση του Κυπριακού, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Είπε ότι η Αγκόλα σκοπεύει να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κύπρο, να προωθήσει επενδύσεις και να διευρύνει το φάσμα των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος προσβλέπει στο να εργαστεί στενά με την Αγκόλα για την προώθηση κοινών αξιών και αρχών μέσω του ήδη εγκαθιδρυμένου περιφερειακού διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής.

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών Νέαρχος Παλάς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ