Στάση πληρωμών και αντιδράσεις


Διαβάστε επίσης, “”Στάση πληρωμών αν δεν δοθούν τα 250 εκ.”-Eντός 24 ωρών η απόφαση” και OXI είπε η ΑΗΚ – Πάμε σε στάση πληρωμών


 Ανησυχίες, προβληματισμούς αλλά και επικρίσεις διατυπώνουν οι Βουλευτές μετά την σημερινή (17/12) παραδοχή της Κυβέρνησης δια στόματος Γενικού Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ ότι το κράτος οδηγείται σε στάση πληρωμών εάν δεν εξασφαλιστούν οι πρόσθετες χρηματοδοτικές του ανάγκες με δανεισμό από τους ημικρατικούς οργανισμού.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών ο Πρόεδρός της Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται παραδοχή εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας για την κάλυψη των αναγκών της αλλά και για το ότι δεν φαίνεται να υπάρχει , όπως είπε, σχέδιο Β’.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι υπάρχουν χρήματα και οι ανάγκες είναι καλυμμένες ενώ τελικά φαίνεται ότι ο κίνδυνος στάσης πληρωμών είναι όπως κάποιοι προειδοποιούσαν, περισσότερο από ορατός.

Ανέφερε ότι το κράτος χρειάζεται 350 εκ. ευρώ για κάλυψη μισθών και συντάξεων και επιδιώκει να συγκεντρώσει 250 εκ. με δανεισμό από τους ημικρατικούς, ωστόσο δεν έχει δώσει απάντηση για το πώς θα αποτραπεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας εάν τα χρήματα αυτά δεν εξευρεθούν.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων ο κ. Παπαδόπουλος τις χαρακτήρισε εύλογες και κατανοητές και επέκρινε τα όσα ακούστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης για μη πατριώτες και λιγότερο πατριώτες.

Είπε μάλιστα ότι είναι άδικο να τίθενται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ενώπιον διλημμάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνώντων για το γεγονός ότι βρεθήκαμε ως εδώ λέγοντας ότι εδώ και ένα και πλέον χρόνο είμαστε ως κράτος εκτός αγορών και δεν μπορούμε να δανειστούμε και την ίδια ώρα το κράτος δεν έλαβε μέτρα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι ο τόπος περνά μία περίοδο δύσκολης οικονομικής κατάστασης και βρίσκεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης, προσθέτοντας ότι είναι υποχρέωση όλων να επιδείξουν στάση υπευθυνότητας ώστε να σωθεί ο τόπος.

Ανέφερε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα διατύπωναν την θέση για διασφάλιση του 13ου μισθού, πλην όμως δεν υπάρχουν τα χρήματα για να καταβληθεί και δεν μπορούν να μείνουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα απλήρωτοι.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι αν παραμείνει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας της χώρας, δεν πρόκειται να σωθεί κανείς, ούτε οι εργαζόμενοι στον δημόσιο ή στον ημιδημόσιο τομέα, ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν μέλλον με αποτέλεσμα να μη έχουν μέλλον τα παιδιά μας.

Ανέφερε ότι απαιτείται να βρεθεί λύση τις επόμενες ώρες, προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρη η πολιτική θέση όλων των πλευρών, Κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων, ότι δεν πρόκειται να τεθούν σε κίνδυνο τα κεκτημένα των εργαζομένων του ημιδημόσιου τομέα όσον αφορά τα ταμεία συντάξεων. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι των ταμείων πρέπει τις επόμενες ώρες να δώσουν εκατέρωθεν εξηγήσεις για να διασφαλιστεί ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις επειδή το κράτος θα δανειστεί για να καταβάλει τους μισθούς.

Αναφέρθηκε ακόμη στην κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης η οποία όμως απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να τη συζητήσουμε, εκφράζοντας την ευχή να υπάρξει αίσιο τέλος στην όλη υπόθεση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι οι ανάγκες του κράτους δεν βρίσκουν τρόπο να καλυφθούν και επομένως ένας πάγιος τρόπος είναι ο δανεισμός από τους ημικρατικούς οργανισμούς σημειώνοντας ότι κατά καιρούς διάφορες κυβερνήσεις έχουν αντλήσει μόνο από τη Cyta ένα δις εκ. υπό μορφή δανεισμού.

Μίλησε για δύσκολη απόφαση που πρέπει να λάβουν τα μέλη των ΔΣ των ταμείων συντάξεως λέγοντας ότι η δανειοδότηση του κράτους είναι αναγκαία και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να υπάρξει πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας μας αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι την κατάληξη της υπογραφής ή όχι της δανειακής σύμβασης.

Πάντως ο κ. Λαμάρης χαιρέτισε τη στάση του συνόλου των εργαζομένων, κάνοντας λόγο για σοβαρή και υπεύθυνη στάση παρά τα μικρά παρατράγουδα, όπως ανέφερε.

Ο κ. Λαμάρης πρόσθεσε ότι με την έναρξη της διαδικασίας της υπογραφής της δανειακής σύμβασης, θεωρείται λογικό ότι θα χαλαρώσουν τα μέτρα τους οι διεθνείς δανειστές και οι αγορές και θα εισρεύσουν στις τράπεζές μας κάποια λεφτά για να προχωρήσουμε παρακάτω.

Επ’ ουδενί το κράτος δεν θα πρέπει να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, είπε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης και πρόσθεσε ότι αυτό θα ήταν πλήγμα και στην αξιοπρέπεια και στην αξιοπιστία του κράτους μας.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται ένα ποσό της τάξεως των 250 εκ. μέχρι τέλος του χρόνου και αν δεν το εξασφαλίσει θα υπάρξει στάση πληρωμών τις επόμενες ημέρες, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος άντλησης του ποσού είναι από ταμεία συντάξεων της  Cyta κα της ΑΗΚ και από το αποθεματικό της Αρχής Λιμένων και δεν υπάρχει σχέδιο Β’.

Ο κ. Νικολαίδης αναφέρθηκε σε κλίμα δυσπιστίας και αντιπαράθεσης που δημιουργείται από το γεγονός ότι άλλα έλεγε η Κυβέρνηση πριν από μερικές μέρες και άλλα τώρα, προσθέτοντας ότι τώρα αυτό που προέχει είναι η επίλυση του θέματος μέσα από διαβούλευση και συλλογική προσέγγιση και συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για «έργο τρόμου» το οποίο ζούμε όλοι σήμερα, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση είναι «ο σώζον εαυτό σωθήτο».

Κάλεσε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της να «σαρώσει» τα ταμεία των ημικρατικών και να βρει μια πιο ισοζυγισμένη λύση και να αναζητήσει και άλλες πηγές εκτός από τα ταμεία των ημικρατικών οργανισμών.

Ο κ. Περδίκης απηύθυνε επίσης έκκληση να σταματήσει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών και τα περί «προδοσίας» από πλευράς των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι η πραγματική ήττα της Κυβέρνησης είναι ότι δεν κατάφερε να δημιουργήσει πλέγμα συλλογικότητας.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι σήμερα είναι η δυστυχέστερη μέρα για τους αριστερούς της Κύπρου γιατί αυτή η αριστερή Κυβέρνηση την οποία ψήφισαν όλοι οι αριστεροί για να δουν καλύτερες μέρες, μας έφερε στη μιζέρια και την απελπισία.

Μίλησε για ασωτία της Κυβέρνησης, λέγοντας ότι έχει χαθεί ο ύπνος του κυπριακού λαού, προσθέτοντας ότι με τα χρήματα των εργαζομένων θέλει να κάνει κυβερνητική πολιτική και να κάνει «χουβαρτιλίκκια» για να πληρώσει το κρατικό μισθολόγιο.

Ο Πρόεδρος της Cyta Στάθης Κιττής ανέφερε ενώπιων της Επιτροπής ότι λέχθηκε ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι εξεύρεσης πόρων για να αντιμετωπιστούν οι κρατικές ανάγκες, προσθέτοντας ότι η Αρχή ανταποκρίθηκε νοιώθοντας το βάρος των ευθυνών της σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Εξήγησε ότι η Αρχή εξασφάλισε με πολύ δυνατές εγγυήσεις την ανάκτηση του ποσού αυτού στη λήξη του γραμματίου, πρώτον με βεβαίωση και δέσμευση της Κυβέρνησης ότι από τα πρώτα ποσά που θα εκταμιευτούν από την συμφωνία που θα υπογραφεί για το μνημόνιο, θα αποπληρωθούν αυτά τα γραμμάτια και δεύτερο από τραπεζική εγγύηση που εξασφάλισε σαν Οργανισμός.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κιττής είπε ότι θα πρέπει όλοι οι ημικρατικοί οργανισμοί να επιμεριστούν αυτό το βάρος και να βοηθήσουν το κράτος να αντεπεξέλθει τις δύσκολες ώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ