Στεφάνου: “Μας κατέστρεψαν οι τράπεζες- Εκβιαστής ο Αναστασιάδης”


Διαβάστε επίσης για τους S&P που λένε ότι η Κύπρος θα πτωχεύσει αν… και σαρωτικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.


Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την Οικονομία

Η πρόσφατη αξιολόγηση των Standard and Poor’s καταδεικνύει ότι το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι το τραπεζικό σύστημα, λόγω της υπερβολικής του έκθεσης στην ελληνική οικονομία είπε σήμερα (21/12) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s, είπε ότι «η αξιολόγηση του Οίκου Standard and Poor’s στην ουσία είναι χωρίς σημασία, έχοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι εκτός αγορών από τον Απρίλιο του 2010 και είναι εκτός αγορών λόγω του τραπεζικού συστήματος. Αυτοί που διατείνονται διαφορετικά ας κοιτάξουν απλώς τους δημοσιονομικούς δείκτες της Κύπρου την τότε περίοδο και θα δουν ότι οι δείκτες ήταν πολύ καλύτεροι από τους μέσους όρους της ευρωζώνης και της ΕΕ. Όπως, επίσης, ας κοιτάξουν και όλες τις αξιολογήσεις των Οίκων Αξιολόγησης και θα δουν ότι όλες οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Δημοκρατίας ουσιαστικά οφείλονταν στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Αρχικά ήταν για το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού συστήματος σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας και τους κινδύνους που υπήρχαν αναφορικά με αυτό, ακολούθως προέκυψε και το θέμα της υπερβολικής έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των Standard and Poor’s και αυτή καταδεικνύει ότι το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι το τραπεζικό σύστημα, λόγω της υπερβολικής του έκθεσης στην ελληνική οικονομία και από την άλλη φαίνεται ότι διατυπώνονται ανησυχίες αναφορικά με συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στην ΕΕ για το πώς θα πορευθεί η ίδια η ΕΕ σε σχέση με την αντιμετώπιση των δικών της προβλημάτων.

Η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με αυτά τα ζητήματα είναι αποδεδειγμένη. Στο τελευταίο Eurogroup ακούστηκαν θετικά σχόλια για την Κύπρο, διότι, χωρίς ακόμα να ολοκληρωθεί το Μνημόνιο, η Κυβέρνηση προχώρησε και έστειλε στη Βουλή, η οποία και ενέκρινε, όλα εκείνα τα νομοσχέδια που αφορούν το περιεχόμενο του Μνημονίου και διότι από δικής μας πλευράς γίνεται κάθε προσπάθεια για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το θέμα του Μνημονίου. Από κει και πέρα φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν θα υπεισέρθει στη λογική της συζήτησης και σχολιασμού της κάθε δήλωσης και του κάθε δημοσιεύματος και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν διαδικασίες στην Ευρώπη. Το Μνημόνιο της Κύπρου θα σταλεί στο Eurogroup, ο κάθε ένας έχει να διατυπώσει τις δικές του απόψεις και θέσεις στο Eurogroup. Και η Κύπρος έχει επιχειρήματα και θέσεις, όπως, για παράδειγμα, για αυτά που διατυπώνονται από διάφορους τα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και άλλα που γράφονται και ακούγονται στην Ευρώπη, η Κύπρος τα αντιμετωπίζει με τις πράξεις της και με συγκεκριμένα δεδομένα και στοιχεία.

Η Κύπρος πήρε πάρα πολύ ψηλούς βαθμούς στις διάφορες αξιολογήσεις που γίνονται αναφορικά με αυτά τα ζητήματα και δεν μπορεί ο καθένας αυθαίρετα να λέει το ένα ή το άλλο.

Εμείς εκεί και όπου πρέπει διατυπώνουμε τις δικές μας θέσεις, έχουμε επιχειρήματα και ταυτόχρονα περιμένουμε και την αλληλεγγύη της ΕΕ, διότι η αρχή της αλληλεγγύης είναι βασικό στοιχείο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Υπάρχουν υποχρεώσεις από μέρους των κρατών μελών, εμείς αναλαμβάνουμε αυτές τις υποχρεώσεις, αλλά αναμένουμε και την παροχή αλληλεγγύης προς την Κύπρο, πολύ περισσότερο δε που τα προβλήματα για την οικονομία και τελικά η υποχρέωση να προσφύγουμε στο Μηχανισμό Σταθερότητας προέκυψε από μια ευρωπαϊκή απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για Αναστασιάδη.

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση έδιναν τη μάχη για την Κύπρο, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ακολουθούσε την οδό των εκβιασμών, για να πετύχει την άρον άρον υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόικα είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

 Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «την ώρα που ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση έδιναν τη μάχη για την Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης ακολουθούσε την οδό των εκβιασμών και των καταγγελιών, για να πετύχει την άρον άρον υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόικα. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις δύο επιστολές που απέστειλε ο κ. Αναστασιάδης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κρίσιμη ώρα της μάχης για την Κύπρο.

 Την ώρα που ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση προσπαθούσαν να αποφύγουν την κατάργηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθού, την ώρα που αγωνίζονταν να σώσουν τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς από την ιδιωτικοποίηση και να διατηρήσουν το φυσικό αέριο στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης εκβίαζε με την εκτόξευση απειλών περί ποινικών ευθυνών εναντίον του Πρόεδρου και κατάγγελλε την Κυβέρνηση ότι δήθεν καθυστερεί στις διαπραγματεύσεις. Προφανώς για τον κ. Αναστασιάδη το πρόβλημα δεν ήταν η αντιλαϊκές πολιτικές της Τρόικα, αλλά η σταθερή επιμονή της Κυβέρνησης να διαπραγματεύεται σκληρά προς όφελος της Κύπρου και του λαού μας.

 Είναι γνώριμη η τακτική του κ. Αναστασιάδη να καταγγέλλει Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ίδιο έκανε και σε μία άλλη κρίσιμη ώρα για την πατρίδα μας το 2004, όταν κατάγγελλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Τώρα, ενόψει εκλογών του επιδαψιλεύει επαίνους.

 Αν ο Πρόεδρος υπέκυπτε στους εκβιασμούς και στις πιέσεις του κ. Αναστασιάδη, κανένας δεν θα έπαιρνε 13ο μισθό και η ΑΤΑ θα αποτελούσε παρελθόν. Παρελθόν θα αποτελούσαν και οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί, ενώ το φυσικό αέριο δεν θα συνέχιζε να αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα και προοπτική του λαού μας. Μια προοπτική που άνοιξε η Κυβέρνηση με την ολοκληρωμένη, αποφασιστική και συνάμα προσεκτική πολιτική που ακολουθεί.

Το χειρότερο απ’ όλα, όμως, είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης, ενώ κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι ‘ενσυνείδητα ακολουθεί οδό που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή’, ο ίδιος ενσυνείδητα είχε πρόθεση να προχωρήσει σε ενέργειες που με βεβαιότητα θα οδηγούσαν τον τόπο σε οικονομική καταστροφή.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε καθορίσει δημοσιογραφική διάσκεψη στις 22 Νοεμβρίου για δημοσιοποίηση των επιστολών του στις οποίες περιέχονται απόρρητες πληροφορίες που η ανακοίνωσή τους και μόνο θα προκαλούσε την κατάρρευση των τραπεζών και μαζί της οικονομίας του τόπου.

Κανένας κ. Αναστασιάδη δεν έχει το δικαίωμα πάνω από το συμφέρον του τόπου να θέτει τα μικροπολιτικά, τα παραταξιακά και τα εκλογικά συμφέροντά του.

Κανένας κ. Αναστασιάδη δεν έχει το δικαίωμα να διακυβεύει όλα όσα με κόπο κτίσαμε στα χρόνια που πέρασαν. Αυτήν την ευθύνη, για την οποία κάνετε λόγο στην επιστολή σας κ. Αναστασιάδη, την ακυρώσατε με τις ενέργειές σας».

Πηγή: ΚΥΠΕ