Στην αντεπίθεση ο Αβέρωφ Νεοφύτου


 Διαβάστε επίσης: Μέτρα Αστυνομίας ενόψει εορτών και… Οι S&P λένε ότι η Κύπρος θα πτωχεύσει αν...


Οι Κυβερνώντες με τους χειρισμούς τους έφεραν το τόπο ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και τώρα εξαπολύουν εκστρατεία για να πείσουν ότι πέτυχαν σημαντικές βελτιώσεις στο μνημόνιο, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εύκολα θα μπορούσε να ακολουθήσει την οδό του λαϊκισμού και να είναι αντιμνημονιακός, ωστόσο τηρεί υπεύθυνη στάση και επέλεξε τη σωτηρία του τόπου του.

Ο κ. Νεοφύτου, απαντώντας σε δηλώσεις που έγιναν νωρίτερα από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τα επιτελεία Μαλά και Λιλλήκα και τον Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, έκανε λόγο για συγχορδία. «Η συγχορδία ΑΚΕΛ-Προεδρικού-Επιτελείου Μαλά και Επιτελείου Λιλλήκα, που είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, ο κ. Μαλάς θα φέρει από την μπροστινή πόρτα το ΑΚΕΛ ξανά στην εξουσία και ο κ. Λιλλήκας από την πισινή, έκαναν όλοι πανομοιότυπες δηλώσεις ωσάν και να είχαν γραφεί από τον ίδιο συντάκτη, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εκβίασε τον Πρόεδρο Χριστόφια και ότι η αποδοχή του μνημονίου ήταν αποτέλεσμα του δήθεν εκβιασμού του Νίκου Αναστασιάδη», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Κάλεσε τους Κυβερνώντες που οδήγησαν τη χώρα σε «φοβερά οικονομικά αδιέξοδα», να επιλέξουν κατά πόσο η αποδοχή του μνημονίου εκ μέρους του Προέδρου Χριστόφια ήταν στάση ενός υπεύθυνου ηγέτη, όπως ο ίδιος δήλωσε, ότι δηλαδή είχε μπροστά του να επιλέξει την πιθανή χρεοκοπία συγκεκριμένης τράπεζας με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την οικονομία της χώρας, ή την αποδοχή του μνημονίου ή αποτέλεσμα εκβιασμών.

Αναφέρθηκε στην ΑΤΑ λέγοντας ότι την παγοποίησαν μέχρι το 2016 και την κουτσούρεψαν στο μισό μετά το 2016, ότι ενώ λένε ότι προστάτευσαν τον 13ο μισθό, «πριν από μερικές μέρες ανακαλύψαμε ότι χρειάστηκε να πάρουμε λεφτά από τον ιδρώτα και τις συντάξεις των εργαζομένων του ημιδημόσιου τομέα για να μπορέσει το κράτος να πληρώσει 13ους μισθούς», ότι προστάτευσαν δήθεν, είπε, τον συνεργατισμό αλλά με τη συμφωνία επέρχεται το τελειωτικό κτύπημα στο συνεργατικό κίνημα. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι Κυβερνώντες λένε ότι προστάτευσαν τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά στο μνημόνιο αναφέρεται ότι αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες και αποδέχτηκαν, εν γνώσει του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης ότι δυστυχώς το ύψος του δημόσιου χρέους δεν είναι βιώσιμο.

Μίλησε για την υπευθυνότητα του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος όπως είπε δεν συμπεριφέρεται λαϊκίστικα όπως οι ίδιοι οι κυβερνώντες και επιλέγει το προσωπικό πολιτικό του κόστος για τη διασφάλιση των συμφερόντων των επόμενων γενιών. «Το πιο εύκολο πράγμα για τον Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ είναι να ήταν αντιμνημονιακοί και να βγαίνουν στους δρόμους και να κατηγορούν την Κυβέρνηση εδώ που έφερε την κυπριακή οικονομία, θα ήταν εύκολο αν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ ήταν λαϊκιστές να καταψηφίζουν τα νομοσχέδια που αποκόπτουν μισθούς, κοινωνικές παροχές, που κουτσουρεύουν κεκτημένα των εργαζομένων, που φορτώνουν φορολογίες στα ευρύτερα στρώματα του λαού μας», πρόσθεσε.

Είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης αντιθέτως είναι ένας υπεύθυνος ηγέτης ο οποίος προτίμησε να στηρίξει οδυνηρότατα μέτρα αποτέλεσμα μιας κακής διακυβέρνησης μιας πενταετίας, αποτέλεσμα αναβλητικότητας και κακής διαπραγμάτευσης, αντί της χρεοκοπίας. «Η επιστολή του ήταν έκφραση αγωνίας για τον τόπο, εδώ που τον κατάντησε  η διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ», είπε προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα ροκανίζουν (οι κυβερνώντες) και την εθνική κυριαρχία, γιατί χωρίς θεμέλια στην οικονομία δυστυχώς διαβρώνεται και ο αγώνας μας για εθνική επιβίωση και επανένωση του τόπου μας», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε ακόμη αν κατατάσσουν στους εκβιαστές και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας «που στις 22 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, έπαιρνε απεγνωσμένα τον Πρόεδρο Χριστόφια, από την Φρανκφούρτη στις Βρυξέλες για να του πει ‘Πρόεδρε σώσε την Κύπρο, είτε δέχεσαι το μνημόνιο είτε καταρρέουμε’, και μετά από 2 ώρες έβγαλε ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος ότι δέχεται το μνημόνιο» ή τον ΥΠΟΙΚ «που με αλλεπάλληλες δηλώσεις τις τελευταίες βδομάδες πριν από την υπογραφή του μνημονίου δήλωνε την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε σε συμφωνία με την Τρόικα».

Υποβάθμιση Standard & Poor’s

Αναφερόμενος στη νέα υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η χώρα μας είναι τώρα σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα και μίλησε για οδυνηρότατες πραγματικότητες της διακυβέρνησης Χριστόφια και πρόσθεσε, «ποιος μπορούσε να προβλέψει πριν πέντε χρόνια, στην άλλοτε κραταιά κυπριακή οικονομία, ότι με το τέλος της διακυβέρνησης Χριστόφια η αξιολόγηση της Κύπρου μετά την τραγωδία της Ελλάδας, θα βρισκόταν σε χειρότερη αξιολόγηση από ότι σήμερα βρίσκεται η Ελλάδα», ανέφερε.

ΚΡΕΤΥΚ-ΑΟΖ-Δεύτερος γύρος

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Νεοφύτου μίλησε για αυθαιρεσίες και σκοπιμότητες της Κυβέρνησης και του Υπουργού Εμπορίου με αφορμή το δεύτερο γύρο αδειοδότησης. «Ο κ. Λουκαϊδης σήμερα μίλησε για την υπεύθυνη διαχείριση της Κυβέρνησης για το θέμα της ΚΡΕΤΥΚ και του 2ου γύρου αδειοδότησης, αυτή η κυβέρνηση αυθαιρετεί, συγκριμένος Υπουργός, ο κ. Συλικιώτης, διαχειρίζεται εξ ονόματος της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ τον εθνικό πλούτο της Κύπρου, το μοναδικό αποκούμπι για τον κυπριακό λαό, ως αμπελοχώραφό του, αυθαιρετώντας καθημερινά για όλα τα ζητήματα που αφορούν το φυσικό αέριο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Συλικιώτης, τη μια μέρα δικαιολόγησε το ότι επέλεξε την τέταρτη σε σειρά αξιολόγηση εταιρεία για να διαπραγματευτεί το οικόπεδο 9 για λόγους εθνικούς συμφέροντας και ασφάλειας, «για να ακούσουμε την κυβέρνηση πριν μερικές μέρες να λέει ότι δεν υπάρχουν λόγοι εθνικού συμφέροντας και ασφάλειας και αυτόν που απέρριψε που ήταν πρώτος, επιστρέφει πίσω σε διαπραγμάτευσης μαζί του» και κατέληξε λέγοντας ότι «ο πολίτης ας κρίνει».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ