Τάιμς: Αποτυχημένη βρετανική προπαγάνδα για την ΕΟΚΑ


Διαβάστε επίσης, “Ας μαζέψουν τον Μπαγίς. Μας λέει, να μας σώσει ο Αλλάχ” και Λιλλήκας: “Η Κυβέρνηση συνέβαλε στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους”.


Πρόκειται συγκεκριμένα για αναφορά σε έγγραφα που σχετίζονται με τη βρετανική προπαγάνδα κατά την περίοδο του αγώνα ανεξαρτησίας. Η εφημερίδα γράφει ότι στο πλαίσιο μιας πρώιμης και αποτυχημένης απόπειρας διεξαγωγής «ψυχολογικού πολέμου» είχε προταθεί στον σερ Λέσλι Γκλας, στέλεχος της μηχανής προπαγάνδας του Φόρεϊν Όφις στην περιοχή, να «αξιοποιηθεί» ο θάνατος του δημοσιογράφου της Cyprus Mail, Οδυσσέα Γουάιντσον το 1956. Συγκεκριμένα είχε προταθεί η υπόθεση να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα που θα αποδείκνυε ότι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ ήταν «ποταποί δολοφόνοι».

Χωρίς να ξεκαθαρίζεται κατά πόσο η βρετανική πλευρά επιχείρησε να υλοποιήσει την πρόταση, οι Τάιμς σημειώνουν ότι από τα έγγραφα φαίνεται πως στελέχη του Γραφείου Αποικιών εξέφραζαν επιφυλάξεις για τη διενέργεια ψυχολογικού πολέμου.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την Κύπρο, στέλεχος του Γραφείου Αποικιών που δεν κατονομάζεται στα έγγραφα προέβη στην εκτίμηση ότι οι προσπάθειες προπαγάνδας είχαν αποτύχει διότι «όταν ο Ελληνοκύπριος έχει πάρει θέση πάνω σε ένα ζήτημα, θα κρατηθεί επίμονα από την πίστη σε αυτή τη θέση», προσθέτοντας ότι στην Κύπρο «η λογική, η σκέψη, η κοινή λογική, η ανάλυση, όλες οι διαδικασίες που είναι συνηθισμένες στο δυτικό μυαλό, απουσιάζουν».

Πηγή ΚΥΠΕ