Παρέμβαση Πούτιν για σωτηρία Κυπριακής οικονομίας


Διαβάστε επίσης: Μέτρα Αστυνομίας ενόψει εορτών και… Οι S&P λένε ότι η Κύπρος θα πτωχεύσει αν...


Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν τη λύση για τη στήριξη της Κύπρου, ωστόσο όταν οι συζητήσεις φτάσουν στη τελική ευθεία δεν αποκλείει να συμμετάσχει και η Ρωσία σ’ αυτήν, με στόχο τη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Κύπρου και εάν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια συμφωνία, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε κατ’ αρχήν ότι με το θέμα ασχολείται το Υπουργείο Οικονομικών, «είμαστε σε επαφή με τους Κύπριους, μιλάμε μαζί τους», είπε. Είναι αλήθεια, συνέχισε, ότι η μακροοικονομική κατάσταση της Ρωσίας είναι πολύ καλή, το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό 3,7%, τα συναλλαγματικά μας αποθέματα αυξάνονται, έχουμε χρήματα. «Ωστόσο, σχετικά με την Κύπρο, το θέμα δεν είναι τα χρήματα, αλλά παίρνω ως δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι (της Κύπρου) οφείλουν να καθορίσουν τους κανόνες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και εμείς δεν αισθανόμαστε πολύ άνετα να παρεμβαίνουμε τώρα σ’ αυτή τη διαδικασία».

Αντίθετα, συνέχισε ο Ρώσος Πρόεδρος, «όταν οι απαραίτητες συμφωνίες θα είναι έτοιμες, δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να συμμετάσχουμε σε μια συνολική επίλυση του προβλήματος για τη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, αλλά αυτό χρειάζεται προηγουμένως μελέτη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων».

Για το θέμα ρωτήθηκε στη ίδια δημοσιογραφική διάσκεψη και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα της Κύπρου συζητείται και αντιμετωπίζεται στα αρμόδια όργανα της Ευρωζώνης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Γνωρίζουμε τις σχέσεις Ρωσίας-Κύπρου, αλλά εναπόκειται στις δύο κυβερνήσεις να συζητήσουν μεταξύ τους για τον πιθανό τρόπο βοήθειας, είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ